Autorităţile locale vor elabora un regulament pentru noua zonă de promenadă şi picnic de pe lacul Ciuperca. Astfel, cei care vor dori să îşi petreacă timpul liber acolo nu vor putea face grătare oricând, ci cu ocazia anumitor evenimente sau în weekend-uri. În regulament va fi stabilit şi faptul că muzica va fi în surdină.

„Vom face un regulament în aşa fel încât să nu se facă tot timpul grătare, ci cu ocazia anumitor evenimente sau în weekend-uri, atunci când vom mări şi numărul personalului de pază pentru a avea o conduită cât mai bună în folosirea obiectivelor de acolo. Eu nu aş fi prevăzut în proiect locuri pentru grătar, ci aş fi găsit alte soluţii pentru petrecerea timpului liber. Acest timp liber se petrece cu cei mici în locurile de joacă, poţi face picnic venind cu mâncarea de acasă, stând în foişoare. Regulamentul va implica şi muzica de acolo, care trebuie să fie a complexului şi în surdină, nu petreceri care se transformă în beţii programate. O să ne gândim foarte bine la aceste aspecte şi vom realiza un regulament”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Proiectul de reamenajare a parcului şi lacului Ciuperca a fost finalizat săptămâna trecută. Finanţat din fonduri nerambursabile prin FLAG Delta Dunării, proiectul conţine 10 foişoare din lemn cu acoperiş de stuf, 5 ansambluri de grătar cu masă şi spălător, un modul loc de joacă şi un debarcader cu ambarcaţiuni de agrement.

Edilul a făcut luni o vizită în zonă, împreună cu directorul Serviciilor Publice, Ionel Stan şi directorul adjunct al DIAP, Bogdan Vasilescu, în urma căreia au fost identificate mai multe neajunsuri atât în zona de agrement cât şi pe suprafaţa malului.

„Spaţiile verzi din jurul foişoarelor sunt udate cu apă din lacul Ciuperca, pompată prin furtune de pompieri. Este necesară realizarea unui sistem de irigaţii. De asemenea, întregul spaţiu din zona de agrement nu este împrejmuit, însă e prevăzut cu grătare de grădină şi chiuvete din inox. Pentru protejarea şi întreţinerea acestora, vom împrejmui zona cu gard viu şi va exista o singură cale de acces, pază permanentă şi camere de supraveghere. Mai sunt necesare şi alte investiţii, precum  mascarea ţevilor de la chiuvete, modificarea accesului în foişoare pentru persoane cu handicap, suplimentarea coşurilor de gunoi, plan de stingere a incendiilor”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

În primii 5 ani de zile proiectul se află în monitorizare, iar după această perioadă administraţia locală ia în considerare o asociere participativă cu firme private care pot întreţine zona.

„Dacă până atunci primăria nu va întâmpina probleme în gestionarea lui şi nu vor fi costuri mai mari decât se prevede, atunci se va continua aşa”, a subliniat primarul Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte lacul, Primăria Tulcea va cuprinde în lista de investiţii consolidarea malului dinspre bazinul de înot, dar şi scoaterea întregii cantităţi de apă pentru curăţarea zonei.

„Malul dinspre bazinul de înot necesită o consolidare, deoarece se scufundă cu până la 5 cm pe an. Motivul este lipsa unui sistem de scurgere a apelor pluviale. Lacul Ciuperca este alimentat cu apă din Dunăre, însă umplerea lacului este imposibilă din cauza acestei porţiuni foarte joase. Anul viitor malul trebuie prins obligatoriu pe lista de investiţii pentru că pe o anumită porţiune se lasă din cauza apei care se înfiltrează. Astfel coboară în apă şi ori de câte ori se doreşte umplerea lacului, acolo dă afară. Anul viitor am vrea să scoatem toată apa din lac şi să îl curăţăm de alge şi alte buruieni”, a spus  Ştefan Ilie.

Primarul a mai menţionat şi faptul că în perioada următoare, sistemul de alimentare cu apa a lacului va fi obturat timp de mai bine de o luna, fiind afectat de lucrările desfăşurate la faleză.

„În perioada următoare, sistemul de alimentare cu apă a lacului va fi obturat timp de mai bine de o lună, fiind afectat de lucrările desfăşurate la faleză şi nu vom mai avea acces la apa din Dunăre pentru a umple lacul Ciuperca. Având în vedere faptul că temperaturile vor creşte, va trebui să facem un efort, să îl umplem la capacitate maximă, chiar dacă apa va trece peste albia lacului în porţiunea respectivă”, a precizat Ştefan Ilie.

În perioada următoare autorităţile vor face recepţia finală a  proiectului de reamenajare a zonei de promenadă şi picnic din zona lacului Ciuperca.

În proiect au fost cuprinse10 foişoare din lemn cu acoperiş din stuf, dar şi cinci ansambluri de grătar cu masă şi spălător.