Circa 20 de proprietari ai unor terenuri din municipiul Tulcea au fost somaţi, de la începutul acestui an, de Poliţia Locală pentru a-şi curăţa suprafeţele de deşeuri. De menţionat faptul că în urma aprobării unui regulament privind îmbunătăţirea activităţii de gospodărire a municipiului, autorităţile locale vor putea intra cu forţa pe terenurile şi în curţile în care se adună mormane de gunoaie, potrivit legislaţiei în vigoare.
Este vorba despre Legea nr. 273/2020, care prevede că persoanele fizice şi juridice „au obligaţia” să asigure îngrijirea clădirilor şi a terenurilor aflate în proprietatea sau folosinţa lor, inclusiv a curţilor. Cei care nu păstrează curţile curate se pot trezi cu o scrisoare de la primărie prin care sunt notificaţi să le cureţe în maximum 30 de zile.
Dacă nici după notificare proprietarul nu face curăţenie, primarul poate aproba ca acest lucru să fie realizat de angajaţii primăriei. Totul, în numele şi pe cheltuiala proprietarului notificat.
În cazul în care proprietarul nu permite angajaţilor primăriei să intre în curte pentru a face curăţenie, primarul poate obţine în instanţă o ordonanţă preşedinţială, cu citarea părţilor.
„Dacă cetăţeanul nu îşi curăţă terenul, se emite o dispoziţie prin care primarul dispune curăţarea terenului prin Servicii Publice. Dacă proprietarul refuză, se ajunge în instanţă, iar prin ordonanţă preşedinţială judecătorul dispune intrarea pe terenul respectiv pentru a face curăţenie. La final factura este trimisă proprietarului. De regulă, nu se ajunge până aici, deoarece în urma notificărilor aceştia îşi curăţă terenurile. Suntem în momentul în care unii proprietari sunt notificaţi, iar în cazul altora suntem în procedură de identificare. Sunt proprietăţi mari în cazul cărora vom afla de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară cine sunt proprietarii”, ne-a declarat Grigore Alexandru, directorul Poliţiei Locale Tulcea.
În urma notificărilor trimise de Poliţia Locală, unii cetăţeni au început să îşi cureţe terenurile de deşeuri.
„Modul în care arată un oraş depinde şi de locuitorii acestuia şi de modul în care se gospodăresc. Trebuie să înţelegem că dacă deţinem o proprietate suntem obligaţi să o întreţinem şi să o igienizăm constant. Le mulţumim pe această cale deţinătorilor care au dat curs solicitărilor noastre. Ne dorim sa responsabilizăm populaţia, nu să o somăm constant!”, transmit reprezentanţii Poliţiei Locale Tulcea.
Primăria face curăţenie în limita unui buget anual, alocat special pentru acest lucru, după care îşi recuperează banii de la proprietar. Cei care vor continua să îşi depoziteze deşeurile în spaţiile private riscă, potrivit legii, amenzi între 1.000 lei şi 2.000