În Parlamentul României se va dezbate începând din această toamnă o propunere legislativă care va aduce schimbări majore în ceea ce priveşte pescuitul comercial, sportiv sau recreativ. Proiectul, anunţat în spaţiul public, a trezit destule controverse. Proiectul a fost depus la Senat, urmând să fie dezbătut toamna aceasta.
Printre cele mai importante modificări aduse prin această iniţiativă se află pescuitul comercial în Delta Dunării. Aici vor fi interzise setcile şi năvoadele, inclusiv în Lunca Dunării. Năvodul va fi permis, în anumite condiţii şi perioade, doar în Complexul Lagunar Razim – Sinoe. Proiectul de lege prevede şi interzicerea pescuitului comercial pe timp de noapte şi imposibilitatea de licenţiere a ambarcaţiunilor care au motoare de peste 60 de cai putere.
De asemenea, tot în deltă, pescarii vor putea vinde fiscalizat peşte către centrele gastronomice locale.
Modificările cuprinse în proiect au stârnit deja divergenţe în rândul foştilor guvernatori ai Deltei Dunării. În timp ce Mălin Muşetescu susţine actualele modificări, Lucian Simion este de părere că unele informaţii nu ar trebui să se regăsească în lege. Mai mult, Lucian Simion, actualul consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, a primit acordul conducerii instituţiei judeţene să formeze un grup de lucru cu asociaţiile de pescari şi reprezentanţi ai administraţiilor locale, pentru a formula amendamente la Legea Pescuitului, documente ce vor fi susţinute în Parlament.
„După părerea mea, Legea Pescuitului este un proiect care în momentul de faţă nu prea respectă normele tehnice ale legislaţiei. Includerea în paginile proiectului a tot ce înseamnă ordin de prohibiţie, care în mod normal se stabileşte pe baza unui studiu anual, şi introducerea în lege a caracteristicilor tehnice ale sculelor de pescuit, nu prea arată bine. Se vrea un integrator al întregii legislaţii care există în zona de pescuit, dar se pare că nu are în spate o consultare mai largă, care ar trebui să adune atât asociaţiile profesionale, cât şi zona ştiinţifică. Am acordul preşedintelui Consiliului Judeţean ca luna aceasta să fac un grup de lucru la Tulcea. Să avem o discuţie şi să vedem ce amendamente rezultă din partea asociaţiilor şi administraţiilor locale, pe care le vom susţine apoi în Parlament”, ne-a declarat Lucian Simion, consilierul preşedintelui CJ Tulcea.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.