Primăria Tulcea concesionează teren prea ieftin. Sau cel puţin a concesionat prea ieftin. Aceasta este concluzia pe care au tras-o unii consilieri locali în şedinţa de plen de săptămâna trecută. Datele prezentate joia trecută arată că Primăria Tulcea are încheiate 110 contracte de concesiune cu preţuri situate sub doi lei pe an.
De exemplu, pentru 301 mp în Cartierul Nou, un tulcean norocos plăteşte doar 57 lei pe an. Totuşi, sunt şi tulceni care plătesc mult. Un tulcean care a câştigat săptămâna trecută, la licitaţie, concesionarea unui teren în Cartierul Mesteceni va plăti suma de 15.000 lei pe an.
Discuţiile pe subiect au fost generate de votarea proiectului de hotărâre privind transmiterea dreptului de concesiune asupra unui teren din Cartierul Nou.
Consilierul local AUR Cătălin Gabriel Cârlan este cel care a făcut remarca legată de preţul terenului.
„Văd că este o concesiune de 57 de lei pe an pentru 301 mp. Sunt două pachete de ţigări. Cred că foarte multă lume ar vrea să concesioneze un teren la suma aceasta de bani”, a precizat Cătălin Gabriel Cârlan.
City managerul oraşului, Nicolae Bibu, a atras atenţia că sunt şi terenuri pentru care tulcenii plătesc un leu – doi pe an.
„Este un lot de casă în zona Cartierului Nou, şi să ştiţi că este un preţ mare. Avem contracte cu un leu sau doi lei pe an, ca să ştiţi realitatea. Acesta este un contract, noi acum vorbim doar de vânzarea proprietăţii, respectiv a casei, care este notată în cartea funciară a terenului. De fiecare dată suntem obligaţi de către lege să reînnoim contractul şi să facem un contract de concesiune noului proprietar al clădirii, dar contractele aşa sunt.(…) Pentru unii este foarte puţin, avem 110 contracte între un leu şi doi lei pe an. Avem câteva contracte de 25.000 lei pe an, concesiunea pe întreaga suprafaţă. Vă dau un exemplu, să ştiţi că cele care sunt de 25.000 lei sunt ca urmare a unor procese de licitaţie. Noi am avut licitaţie săptămâna trecută la trei terenuri din cartierul Mesteceni şi un câştigător la licitaţie a luat un lot de casă cu 15.000 lei pe an. Aceasta a fost oferta pe care a făcut-o solicitantul. Deci cel mai probabil luna viitoare vom avea un raport de evaluare pentru a echilibra lucrurile din această zonă”, a explicat Nicolae Bibu.
Primarul municipiului, Ştefan Ilie a subliniat faptul că este dificil să schimbi preţul concesionării unui teren atunci când concesionarul şi contractul iniţial nu-ţi permit acest lucru.
„Nu este simplu să aducem contractul la preţul pieţei dacă nu sunt prevederi care să de-a posibilitatea de a-l adapta la valoarea corectă. Bineînţeles că este absurd să fie un leu. Dacă legislaţia ne-ar fi permis să facem acest lucru din pix printr-o evaluare aprobată şi să modificăm contractele, am fi făcut-o de mult. Ele trebuie să implice în primul rând acordul persoanei respective dacă nu sunt prevederi contractuale, impuneri dacă sunt prevederi contractuale şi există riscul de a ne judeca şi să lăsăm instanţa să decidă în celelalte cazuri. Dar este intenţia noastră de a face acest lucru, fiindcă am descoperit multe cazuri. Sunt oameni care cu bună ştiinţă au licitat nişte sume astronomice şi am avut nişte procese cu câţiva ani în urmă, care au durat câţiva ani, pentru Cartierul Nou în lotizare, unde au acumulat acele persoane sute de mii de lei pe an şi nu mai puteau să le mai achite. Este invers situaţiei celor cu un leu. Tot au implicat probleme, fiindcă nu le-au plătit”, a subliniat Ştefan Ilie.
În 1994, prin Hotărâre a Consiliului Local al municipiului Tulcea, s-a aprobat introducerea în intravilanul municipiului a unei suprafeţe de 20 ha şi concesionarea de loturi de teren.