Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Tulcea a admis şi dosarul pentru candidatul independent Dan Bălan la postul de consilier judeţean. Dan Bălan este consilier judeţean din partea PNL din anul 2012 şi candidează acum pentru al treilea mandat, dar din postura de independent.

„Candidez ca independent deoarece parte din ideile mele în ceea ce priveşte Delta Dunării şi concesiunile nu s-au intersectat cu cele ale conducerii filialei partidului din care fac parte. Îmi respect colegii de partid şi nu vreau să intru în polemică cu niciunul dintre aceştia. Candidez pentru că am realizat ceva în Consiliul Judeţean cât am fost consilier. Am schimbat din 2012 şi până acum modul în care se acordau concesiunile în Delta Dunării. CJ Tulcea are în proprietate circa 32.000 de hectare care sunt concesionate către agricultori şi care până în momentul în care m-am implicat şi am înfiinţat o comisie care să cerceteze concesiunile, erau concesionate la preţuri ridicole, între 63-100 de lei pe hectar pe an, în condiţiile în care preţul era de 5-6 ori mai mare la terasă. Am reuşit să modificăm caietele de sarcini iar în prezent concesionările sunt la un preţ de cel puţin 900 de lei pe hectar. Mai există contracte vechi care trebuie renegociate şi am de gând să mă implic”, ne-a declarat consilierul judeţean Dan Bălan.

Dan Bălan promite că în viitorul mandat terenurile piscicole ale CJ din deltă nu se vor mai transforma în terenuri agricole.

„CJ Tulcea are 35.000 de hectare de teren piscicol în Delta Dunării şi am văzut în cei opt ani cât am fost consilier judeţean, în toate partidele fără deosebire au votat pentru atunci când se punea problema transformării din terenuri piscicole în terenuri agricole. Eu am fost singurul consilier judeţean care m-am opus sau m-am abţinut şi promit că în următoarea legislatură nici un centimetru pătrat din  terenurile piscicole ale CJ nu se vor mai transforma în terenuri agricole. Delta Dunării prin aceste terenuri piscicole producea mult peşte înainte de 1989 şi a ajuns acum să producă 5% din cât se producea înainte. Acest lucru înseamnă o presiune pe resursa naturală, iar noi, toţi tulcenii, vedem că nu mai există peşte în deltă. Pescarii nu mai au ce să pescuiască iar cei de la pensiuni sunt obligaţi să se aprovizioneze de la supermarket. Aici CJ trebuie să se implice foarte serios şi să nu mai permită transformarea terenurilor piscicole în terenuri agricole, să le concesioneze celor care într-adevăr vor să facă piscicultură”, a precizat Dan Bălan.

Consilierul mai spune că judeţul Tulcea trebuie să fie parte a unor programe de repopulare a deltei.

„CJ trebuie să fie un jucător activ în ceea ce priveşte repopularea întregii suprafeţe a deltei. Nu am văzut implicare în acest sens din partea ARBDD, care din punctul meu de vedere este un străin pe teritoriul judeţului. Judeţul Tulcea trebuie să fie parte a unor programe de repopulare a deltei împreună cu Guvernul României şi institutele de cercetare din Tulcea şi Galaţi. CJ trebuie să ofere parte din concesiunile lor piscicole către comunităţile locale şi asociaţiile de pescari care vor să crească peşte în amenajările care sunt în proximitate”, a spus Dan Bălan.

Un alt sector în care consilierul s-a şi implicat deja este cel agricol. Acesta s-a implicat în decolmatarea unui canalul care leagă staţia de la Ostrov până la Măgurele.

„De asemenea, vreau să mă implic în agricultura judeţului, iar CJ ar trebui să se implice în elaborarea de programe pentru asociaţiile de agricultori în ceea ce priveşte refacerea sistemelor de irigaţii. De exemplu, eu am convins nişte agricultori din zona Măgurele comuna Topolog să se asocieze şi i-am învăţat ce paşi trebuie să facă. Astăzi se semnează contractul cu o firmă care va decolmata canalul care leagă staţia de la Ostrov până la Măgurele şi după ce cei 80 de metri de canal vor fi decolmataţi, în circa o săptămână va avea apă. În câteva zile se apucă constructorul de lucrare şi cred că până la mijlocul lunii septembrie oamenii vor avea apă”, a menţionat Bălan.