Asociaţiile şi reprezentanţii pescarilor din judeţul Tulcea se arată încântaţi de ideea Alianţei USR PLUS pentru formarea unui comitet consultativ care să ajute la numirea viitorului guvernator al Administraţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

USR PLUS anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, iniţierea unui proces transparent şi consultativ pentru stabilirea conducerii executive a ARBDD, responsabilitate care a revenit Alianţei după negocierile cu partenerii de coaliţie.

Pentru acest proces, Alianţa i-a adresat o invitaţie lui Ivan Patzaichin să formeze un grup consultativ reprezentativ pentru Delta Dunării din care să facă parte asociaţii şi actori relevanţi, cu „preocupări reale” în ceea ce priveşte destinul Deltei. După ce preşedintele USR Sulina, Mirel Constantin, a susţinut, într-un comentariu pe reţelele de socializare, faptul că prezenţa lui Patzaichin în acest grup echivalează cu „lupul paznic la oi”, fostul canoist a transmis că se retrage din grupul consultativ declarându-se „surprins de violenţa atacurilor” lansate la adresa sa pe acest subiect.

„Cred foarte tare în ideea de a decide transparent, printr-un proces de consultare, cine să fie guvernatorul ARBDD. Tocmai de aceea am acceptat să fiu parte din acest proces, însă am fost surprins de violenţa atacurilor la adresa mea pe acest subiect. Sunt mulţi oameni de calitate în Tulcea, şi sunt convins că vor găsi posibilitatea de a colabora şi fără mine. Aşa că mă voi retrage din această activitate. Eu n-am avut niciodată alte interese decât de a contribui la dezvoltarea Deltei şi la bunăstarea oamenilor săi. Nu doresc să trebuiască să dovedesc mereu şi mereu acest lucru, sau prin prezenţa mea să pun în pericol acest proces. Sper să continue această consultare, să ducă la rezultate frumoase şi le doresc succes celor ce o vor duce la bun sfârşit”, a scris Patzaichin pe Facebook.

De altfel, preşedintele USR Sulina şi-a dat ieri  demisia din funcţie.

Eugen Terente, deputat USR PLUS şi preşedintele filialei judeţene Tulcea, regretă decizia lui Ivan Patzaichin şi subliniază că opinia preşedintelui USR Sulina, Mirel Constantin, nu reprezintă poziţia USR PLUS.

„Regret comentariile făcute de Mirel Constantin la adresa lui Ivan Patzaichin, ele nu reprezintă poziţia alianţei. Munca lui Ivan Patzaichin a inspirat generaţii întregi şi este un exemplu pentru toţi locuitorii Deltei. Preşedintele USR Sulina şi-a dat, astăzi, demisia din funcţie în urma comentariilor sale. Amintim că Alianţa USR PLUS a propus, în premieră, un proces transparent şi consultativ pentru stabilirea conducerii executive a ARBDD. USR PLUS consideră că viitorul guvernator al Deltei Dunării şi echipa sa trebuie să regândească rolul ARBDD prin armonizarea obiectivelor economice, de mediu, de patrimoniu natural şi cultural implicând în decizii comunităţile locale şi asociaţiile civice”, a precizat Eugen Terente.

Asociaţiile din judeţ susţin formarea grupului consultativ

Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac speră ca retragerea lui Ivan Patzaichin să nu ducă şi la retragerea ideii formării grupului consultativ.

„Sper ca retragerea lui Ivan Patzaichin să nu ducă la retragerea ideii formării grupului consultativ. Dacă ei consideră că Asociaţia de Management este utilă şi reprezentativă pentru judeţul Tulcea, ne vom spune părerea. Mi s-ar părea normal ca atât timp cât se iniţiază această consultare a actorilor reprezentativi să fie în această comisie şi principala organizaţie de management a judeţului, dar decizia este la USR”, ne-a declarat Cătălin Ţibuleac.

Managerul GAL Delta Dunării, Georgel Roşca, spune că formarea unui grup de consultare este o idee interesantă şi ar fi onorat să facă parte din acesta.

„Este o idee interesantă, dacă chiar se va face o consultare este un lucru bun. Aş vrea să mi se ceară o opinie, pentru că aş avea ce să spun în sensul că implementăm proiecte în Delta Dunării în care beneficiari sunt comunităţile locale, administraţiile publice, fermieri. Din GAL Delta Dunării fac parte şase comune, printre care şi oraşul Sulina, Sfântu Gheorghe, Mahmudia, Murighiol. Ar fi interesant pentru ei să aibă un feedback şi onorant pentru noi”, a subliniat Georgel Roşca.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiei de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), Lucian Sanda, susţine că este bine să se facă consultări cu organizaţii reprezentative pentru Delta Dunării.

„Mă aşteptam să mi se ceară o opinie şi să fac parte din grupul consultativ. Este bine să se facă consultări cu organizaţii reprezentative pentru Delta Dunării. De la noul guvernator îmi doresc să redea delta cea adevărată, demnitatea pescarilor, să refacem populaţia piscicolă şi să fim mândri ca populaţie că suntem aici. De asemenea, trebuie să avem grijă cu turismul exarcebat care duce de multe ori la dezastre ecologice”, a spus Lucian Sanda.

Şi preşedintele Federaţiei Organizaţiei de Producători de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, este de părere că guvernatorul trebuie ales de locuitorii deltei.

„Nu am fost consultaţi de nimeni şi nu ştiu cine face parte din grup. Conform legii, guvernatorul trebuie numit politic, chiar dacă e propus de un consiliu consultativ. Noi respectăm legea şi Constituţia României. Eu pot să am o părere, dar să şi ţină cont cineva de ea. Până când guvernatorul va fi ales de locuitorii deltei şi până când Rezervaţia nu va funcţiona după principiile Rezervaţiei Biosferei din UNESCO, în care populaţia locală să fie implicată în guvernare acesteia, nu cred că putem discuta de numiri”, a declarat Dan Verbina.

Delta Dunării este o miză politică semnificativă, dat fiind că Administraţia Rezervaţiei gestionează atât fonduri guvernamentale şi europene, cât şi activităţi precum turismul sau pescuitul în deltă.