Preşedintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre, despre rata de absorbţie a fondurilor europene
Gradul mic de absorbţie, respectiv de 28,34%, a fondurilor europene prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) – Delta Dunării a fost principalul subiect al conferinţei de presă organizată ieri de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ITI.
Potrivit preşedintelui ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre, la finalul anului au fost alocări indicative pe toate cele opt programe din exerciţiul financiar 2014-2020. În urma celor 1.637 de proiecte depuse, doar 1.215 au fost în alocarea indicativă cu o valoare de un miliard 151 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o contractare de 92,69 %, iar la nivel de absorbţie valoarea era de 326 milioane de euro, ceea ce înseamnă 28,34%.
„Referitor la nivel de absorbţie, pentru că aici este marea discuţie care se rostogoleşte în mediul online, avem 326 milioane de euro, ceea ce înseamnă 28,34 la sută. Dacă este mare sau mic rămâne de discutat, pentru că nu trebuie să uităm faptul că asociaţia noastră a început implementarea mecanismului şi am început să avem apeluri după aprobarea strategiei, deci după august 2016, ceea ce au însemnat trei ani în urma programelor naţionale. Avem absorbţie aşa de mică deoarece majoritatea proiectelor au fost contractate în cursul anului 2020, mai ales că la finalul anului trecut mai aveam în diverse etape de evaluare şi contractare proiecte de peste 200 milioane de euro”, a declarat preşedintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.
Acesta a mai adus în discuţie şi cauza pentru care, în exerciţiul financiar anterior, fondurile europene nu au avut succes în zona noastră.
„Acest instrument creat în Delta Dunării a avut rolul de a asigura dezvoltarea unui teritoriu care manifesta la momentul iniţierii strategiei un decalaj destul de mare de dezvoltare faţă de restul teritoriului şi în acelaşi timp, uitându-ne la exerciţiul financiar anterior, fondurile europene nu au avut succes în această zonă pentru că foarte multe unităţi administrative, instituţii publice sau foarte mulţi beneficiari privaţi nu aveau acces la aceste fonduri din cauza punctajelor foarte mici şi din cauza specificităţilor induse de existenţa în această zonă a Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării. Pe de altă parte, asociaţia nu a fost creată sub nicio formă să preia din atribuţii sau să se suprapună peste atribuţiile celorlalte instituţii din zonă şi aici mă refer la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării sau UAT-uri”, a declarat Ilie Petre.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.