Evacuarea bunurilor deţinute de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi pe faleza Dunării din municipiu se află încă pe rolul instanţei. Consiliul Judeţean a solicitat evacuarea bunurilor ce blochează lucrările pe faleză şi a obţinut câştig de cauză în prima instanţă la data de 21 aprilie, dar APDM Galaţi a atacat hotărârea în apel.

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, critică demersul instituţiei gălăţene şi o califică drept „rea intenţie”.

„Suntem în avans cu lucrările. Eu consider în continuare că din partea celor de la APDM Galaţi a fost o rea intenţie, o acţiune rău voitoare, uneori din partea unor oameni pentru care politica excede interesele publice”, ne-a declarat preşedintele Horia Teodorescu.

Faleza Dunării, una dintre cele mai importante zone de agrement din municipiul Tulcea, a fost deţinută, din 1991 până în anul 2017, de APDM Galaţi, Primăria municipiului Tulcea şi CJ Tulcea.

Conflictul dintre CJ Tulcea şi APDM Galaţi este generat de bunurile deţinute de instituţia Ministerului Transporturilor în zona falezei. APDM deţine în zona Vămii din Tulcea mai multe bunuri, printre care pavele şi reţele electrice sau de apă, şi, în urma evaluărilor separate ale celor două instituţii, nu s-a ajuns la o valoare comună a platformei.

Ulterior, APDM Galaţi a solicitat instanţei sistarea lucrărilor de modernizare a falezei, însă cererea nu a avut efectul scontat. CJ Tulcea a solicitat apoi, tot în instanţă, evacuarea bunurilor deţinute de APDM Galaţi pe faleza din Tulcea. Acum cererea este în apel la Tribunalul Tulcea.

Lucrările de modernizare a portului şi falezei Dunării au demarat în iulie anul trecut şi erau executate în luna martie 2021 în proporţie de 25%.Termenul de finalizare a proiectului executat de asocierea Max Boegl România – Complex Delta Max Bogl Stiftung & Co.KG – Tulcea este 31 decembrie 2022.

CJ Tulcea a semnat în luna mai a anului 2019 contractul de finanţare pentru modernizarea falezei şi a Portului din municipiu, valoarea totală a lucrărilor fiind de circa 40 de milioane de euro.