Primăria Tulcea a demarat pregătirile pentru atragerea fondurilor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Pentru a beneficia de fonduri, municipalitatea atacă mai multe capitole: eficienţă energetică, consolidare, regenerare urbană, etc. Proiectele a căror documentaţie tehnică este în curs de realizare vor fi depuse pe PNRR imediat ce acest program va fi deschis.

Programul este aşteptat cu un mare interes de autorităţile din Tulcea, printre obiectivele care sunt planificate să beneficieze de fonduri aflându-se Tabăra Bididia, zona Faleză-Isaccei, dar şi blocurile şi şcolile din municipiu. De menţionat că acest instrument financiar nu prevede fonduri pentru proiecte de infrastructură stradală.

„Am prins în Programul de Rezilienţă studii pentru eficientizarea şi consolidarea tuturor blocurilor din municipiu. De asemenea, am prins fiecare şcoală pentru consolidare şi eficientizare energetică, studii pentru amenajarea de parcuri verzi şi regenerare urbană, respectiv Tabăra Bididia, zona Faleză – Isaccei. Lucrăm la aceste proiecte ca atunci când se vor putea depune noi să fim pregătiţi”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul speră ca judeţul Tulcea să beneficieze de o alocare de câteva miliarde de euro.

„Pe fiecare judeţ s-a va repartiza un anumit fond de bani pentru a ne da posibilitatea să nu concurăm cu Bistriţa Năsăud de exemplu, şi un termen pentru cheltuirea acestor bani. Dacă nu cheltuim fondurile ni se vor lua, iar dacă le cheltuim putem depune din nou în coşul naţional de la cei care nu s-au cheltuit. Noi sperăm ca pentru judeţul Tulcea să fie câteva miliarde de euro, dar încă nu s-a stabilit”, a precizat Ştefan Ilie.

După ce Comisia Europeană va aproba PNRR-ul depus de România, aceste documente vor veni câte Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, care va deveni autoritate de monitorizare şi va emite ghidurile de finanţare pentru proiecte.

Uniunea Europeană a decis să înfiinţeze un instrument financiar temporar, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual, pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face faţă provocărilor generate de Criza Covid19 şi consecinţele sale economice.

În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant şi aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi pentru un total de 29,2 miliarde euro.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plăţile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie făcute până în decembrie 2026.