Primarul comunei Stejaru continuă demersurile pentru preluarea tuturor bunurilor companiei Minvest Deva din satul Altîn Tepe şi face apel atât la autorităţile judeţene cât şi la cele centrale pentru a fi sprijinit.
De peste 12 ani edilul încearcă să rezolve problema celor aproape 400 de locuitori ai celor 14 blocuri care aparţin companiei Minvest Deva.
Procesul de preluare trebuie să fie parafat de o Adunare Generală a Acţionarilor a companiei, pe care încearcă să o obţină din anul 2012 şi care este necesară pentru ca Primăria Stejaru să promoveze o Hotărâre de Guvern. În caz contrar, autorităţile din Stejaru nu pot iniţia proiecte pentru realizarea unor investiţii în blocuri, care se află într-o stare de degradare majoră.
„Am primit o decizie a consiliului de administraţie a companiei şi am trecut prin hotărâre de consiliu local în proprietatea comunei un teren şi urma o hotărâre de guvern ca să le preluăm noi. Ne-am lovit de faptul că ne trebuia o hotărâre AGA a companiei. Din 2012 nu s-a obţinut acea hotărâre pe motiv că trebuie să le inventarieze, să le cadastreze. Ei trebuie să decidă printr-o hotărâre că transferă toate bunurile mobile către UAT Stejaru. Anul acesta am trimis din nou adrese către Prefectură, dar nu am primit niciun răspuns. Am mers şi la Ministerul Economiei, i-am dat şi domnului Orban documentaţia şi a zis că după ce se va termina perioada cu alegerile va încerca să se ocupe”, ne-a declarat primarul comunei Stejaru, Dumitru Enache.
Cei 375 de locuitori ai blocurilor din Altîn Tepe plătesc o chirie de 50 de lei pe lună către compania care le deţine.
„Sunt 375 de locuitori în această situaţie, iar 90% dintre ei plătesc chirie 50 de lei pe lună către companie, în condiţiile în care ei nu fac nimic şi noi acoperim toate blocurile. Compania nu plăteşte la comună nimic, nici terenul intravilan, nici apartamentele şi au aproape 2 miliarde de lei vechi datorie la noi. În total sunt 14 blocuri, iar în interior oamenii mai fac câte ceva, dar ce facem cu exteriorul căci le curge în casă, iar unele sunt în zonă de surpare. Blocurile erau pe centrală termică, aveau calorifere, dar s-a furat tot. Acum au găurit pereţii şi şi-au pus burlane. Printr-un proiect de anvelopare termică s-ar rezolva problema tencuielii şi a izolării termice şi a coşurilor de fum”, a precizat primarul Dumitru Enache.
Pentru a recupera debitele, Primăria Stejaru a deschis o acţiune în instanţă, însă nici în acest mod lucrurile nu par să se rezolve.
„Am deschis acţiune judecătorească, ei ne răspund că sunt în insolvenţă şi nu trebuie să plătească. Eu îi forţez să ne dea prin dare în plată clădirile ca să le punem într-un program de reabilitare şi ei refuză. Nu încasăm aproape nimic, doar 2000-3000 de lei pe an la bugetul local, pentru că oamenii nu sunt proprietari acolo, au mai rămas 2-3 angajaţi şi câţiva proprietari. De la Guvern nu ni se alocă bani, căci nu aparţine comunei, dar noi întreţinem acel sat, nu îl lăsăm de izbelişte. Cheltuim bani pe apă, canalizare, drumuri asfaltate, grădiniţe, încă din 2004. Cei de la companie au plecat şi au lăsat toată infrastructura pe capul nostru, iar totul se face pe terenul lor. În Codul Administrativ spune că acolo unde sunt active ale statului şi se află în degradare se pot prelua de la compania de stat la UAT în vederea modernizării în scop turistic. Localitatea poate fi zonă turistică. Aş putea face acest lucru, dar ideal era să fie dată acea hotărâre AGA ca să treacă în proprietatea comunei”, a spus primarul Dumitru Enache.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.