Declaraţia unui preşedinte de sindicat din ţară cum că peste 1.000 de angajaţi din cadrul companiei Alro ar putea fi trimişi în şomaj tehnic, în condiţiile opririi unor capacităţi de producţie din cauza problemelor în achiziţia energiei electrice precum şi a preţului crescut al acesteia, a stârnit temeri şi discuţii în rândul angajaţilor Alum Tulcea.

Aceste declaraţii au fost dezminţite şi de mai mulţi  lideri de sindicat. De altfel, liderul Sindicatului Alum Tulcea, Andrian Darie, a declarat faptul că nu pleacă niciun om acasă şi nu se pune problema trimiterii angajaţilor în şomaj.

„Este declaraţia unui lider de sindicat, iar ceilalţi lideri au dezminţit acest lucru, nu pleacă nimeni acasă. Problema care într-adevăr există este cea a preţului la energie, care este bişniţă pe faţă. De aici există o temere că nu vom avea energie la un preţ corect. Au fost zile când de la 250 de lei pe MWh a ajuns să se vândă cu 2.300 de lei şi în aceste condiţii nu ai cum să lucrezi. Noi lucrăm pentru Alro, iar dacă la ei urmează să se întâmple ceva grav, automat va fi şi la noi. Există această frică că este posibil, dar deocamdată nu s-a luat nicio decizie. Nu a fost niciodată vorba că vom trimite 1.000 de oameni acasă. Din discuţiile mele cu domnul director general, având în vedere posibila situaţie de la Slatina, s-a menţionat şi posibilitatea ca Alum să înceapă să reducă capacităţi. Dacă e să se întâmple la Slatina, atunci Alum va trebui să înceapă să oprească şi să se pregătească pentru o eventuală repornire după câteva luni când se remediază situaţia, până atunci reparaţii şi întreţinere. Ce se întâmplă cu oamenii? Nici un om nu va pleca acasă, deoarece nu îi mai găseşti apoi. Toate aceste date sunt în continuă mişcare şi se pot modifica de la o zi la alta”, ne-a declarat, ieri, Andrian Darie.

Acesta a mai precizat faptul că la nivelul Alum Tulcea nu sunt oprite capacităţile de producţie.

 „Noi avem solicitări până prin februarie. Dacă se reduc capacităţile la nivelul lor până la zero, nu se mai porneşte nimic pentru că ar fi prea mulţi bani băgat în repornire. Acolo oprirea unei cuve înseamnă reparaţii capitale. Noi producem alumina calcinată pe care ei o introduc în cuvele cu electroliză. Nu s-a oprit nicio capacitate de producţie, sunt zile în care se reduc deoarece apar diverse reparaţii de urgenţă, dar deocamdată nu în sensul de a se reduce către zero. Totul este la mâna Guvernului. Poate se face o plafonare ori se stabileşte un preţ mediu pentru marii consumatori”, a spus Andrian Darie.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.