Judeţul Tulcea intră în lupta cu al cincilea val al pandemiei de coronavirus cu un deficit serios de medici de familie. Medicilor de familie le revine de anul acesta sarcina de a evalua cazurile uşoare de COVID-19, având un rol major în stoparea cazurilor grave sau medii.

Localităţile tulcene în care nu există medici de familie sunt Ceatalchioi, Chilia Veche, Crişan, Dorobanţu, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Sfântu Gheorghe, Stejaru şi Valea Teilor.

La Văcăreni, Slava Cercheză, Peceneaga, Casimcea, Turcoaia şi Ostrov există puncte de lucru unde vin medici din alte localităţi, iar localităţile Cerna, Jurilovca, Somova şi Murighiol au medic de familie, dar se află în deficit.

„Pur şi simplu medicii de familie nu sunt interesaţi de aceste cabinete, nu avem medici noi în judeţ, cu excepţia unui singur doctor care a venit anul trecut în localitatea Jijila. Situaţia acesta deficitară este dintotdeauna. Avem comune care nu au avut niciodată medic de familie. Unele se adaugă, altele ies din această stare, altele rămân mereu la fel. La Hamcearca, spre exemplu, medicul de familie a desfiinţat cabinetul şi a înfiinţat un cabinet în municipiul Tulcea. La Chilia Veche, medicul a renunţat pur şi simplu la activitatea de medicină de familie, dânsul având încă o specialitate, cea de medic internist, a rămas angajat la Spitalul Judeţean Tulcea. În momentul de faţă, nu avem contract cu niciun medic pentru Chilia. Asta nu înseamnă totuşi că oamenii din localităţile fără doctor nu au acces la servicii medicale, ei sunt înscrişi, în majoritate, la un medic de familie, dar îi costă transportul până la medicul din altă localitate, poate au nevoi urgente, caz în care apelează la 112, şi mai există situaţia în care, în perioada pandemiei, a fost reglementată consultaţia la distanţă”, ne-a declarat Eugenia Vasile.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.