* Lucrările la noua piaţă în zona ANL-urilor din E3, de pe strada 1848, vor începe vara aceasta, proiectul de un milion de lei fiind prevăzut în bugetul de investiţii pe acest an al Societăţii Agropieţe

* Suprafaţa viitoarei pieţe din municipiu este de aproximativ 500 m, alocându-se circa 300 m şi pentru crearea locurilor de parcare

Societăţile din subordinea Primăriei Tulcea şi-au prezentat, în cadrul şedinţei extraordinare de joi, investiţiile pe care şi le-au propus în acest an.

Consilierii locali au aprobat bugetule de venituri şi cheltuieli al societăţilor Agropieţe, Energoterm, Servicii Publice S.A., Transport Public, Direcţiei Întreţinere şi Administrare Patrimoniu, Ansamblului „Baladele Deltei”, dar şi pentru activităţile unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Societatea Agropieţe are un buget de 3.389.520 lei, iar programul de investiţii prevede o alocare de 1.112.000 lei. Pentru anul acesta, pe lista de investiţii a societăţii se află o piaţă agroalimentară în E3, obiectiv în valoare de un milion de lei, dar şi reparaţii şi dotări. Pentru reparaţia capitală a acoperişului-copertină a pieţei Sfântu Gheorghe sunt prevăzuţi 25.000 lei, iar pentru achiziţionarea unui tunel de protecţie 50.000 de lei.

La capitolul dotări societatea şi-a propus să achiziţioneze un echipament de ventilaţie, rastele de inox şi un sistem de supraveghere.

„În Piaţa Sfântu Gheorghe am propus reparaţii capitale la copertina care se află pe partea estică, care nu a mai fost reparată din 2005 şi se află în stadiu de degradare. Ne-am propus ca începând cu trimestrul întâi din acest an să facem o reabilitare care înseamnă reparaţii şi la structura metalică. Tot pentru această piaţă am propus achiziţia unui tunel pentru aprovizionarea de la hala de carne. În colaborare cu DSV am găsit această soluţie pentru perioada de aprovizionare cu carcase de porci în hala de carne pentru a se face printr-o zonă sigură şi să nu se mai intersecteze cu cetăţenii care îşi fac cumpărături. Investiţia majoră se referă la construcţia din cartierul E3, unde anul acesta, cel târziu în trimestrul doi, vor fi demarate lucrări de realizare a studiului de fezabilitate şi DALI, sperând ca în trimestrul trei să înceapă execuţia pieţei agroalimentare”, a declarat directoarea Agropieţe SA, Rodica Pascale.

Bugetul Servicii Publice pe anul în curs are o valoare totală de 19.795,90 mii lei, din care suma de 1.854 mii lei este alocată investiţiilor şi 19.777,38 mii lei fiind alocată cheltuielilor.

„Pentru acest an societatea şi-a propus investiţii în valoare de 1.854 mii lei. Acestea constă în 8 autovehicule, printre care gunoieră, autogunoieră, autospecială transport, autocarosată, autoutilitare pentru întreţinere, pentru spaţiile verzi şi una cu încărcător”, a precizat directorul Servicii Publice, Valeriu Holoştencu.

Bugetul Energoterm pe anul 2022 are o valoare totală de 57.618 mii lei, din care suma de 249 mii lei este alocată investiţiilor.

„Principala investiţie este înlocuirea cazanelor cu o instalaţie nouă, care va conţine trei cazane cu toată automatizarea necesară, ceea ce ne va duce la un randament de peste 90%. Se mai lucrează la un DALI pentru reabilitarea centralelor termice vechi pe care vrem să le automatizăm. De asemenea, avem în plan un nou punct termic, deoarece la sediul actual plătim chirie de circa 3.000 de euro pe lună”, a spus directorul Energoterm Tulcea, Răzvan Teodoru.

Bugetul Transport Public are o valoare totală de 13.003,70 mii lei, din care suma de 12.944,93 mii lei este alocată investiţiilor şi 57.218 mii lei fiind alocată cheltuielilor.

„Avem investiţii în curs în sumă de 253,71 mii lei pentru plata ratelor de leasing pentru autobuzele Eurobus achiziţionate în 2019 şi plata ratelor pentru dotarea mijloacelor de transport cu echipamente de măsurare a consumurilor de combustibili. Mai propunem construcţia unei hale de reparaţii şi verificări tehnice ale autobuzelor, reparaţii în clădirea sediului, investiţii în transportul naval constând în achiziţia unui ponton în valoare de 150 mii lei, a sistemului de asigurare pentru ponton în valoare de 50 mii lei, precum şi a unor echipamente necesare sistemului de navigaţie al navei Civitas în valoare de 29,00 mii lei. În planul de investiţii se mai află şi achiziţia de autobuze noi pentru reîntregirea parcului auto în sistem leasing pe 5 ani, luându-se în calcul faptul că termenul de finalizare al proiectelor privind achiziţia autobuzelor electrice este peste aproximativ 2 ani, precum şi faptul că există posibilitatea ca numărul acestora să nu fie suficient pentru acoperirea necesarului total de mijloace de transport”, a menţionat directorul Societăţii de Transport Public, Dan Bălan.

Ansamblul „Baladele Deltei” are un buget de 4.170,00 mii lei, iar pentru programul proiectelor culturale proprii pentru anul acesta, care prevede un număr de 30 de evenimente, alocarea este de 989,50 mii lei. Printre evenimentele programate se află un spectacol aniversar de 25 de ani de activitate, Festivalul concurs interjudeţean „Florile Dobrogei”, Gala Folclorului Dobrogean, Festivalul concurs naţional de interpretare a muzicii populare „Natalia Şerbănescu”, Ziua Universală a Iei, Festivalul „Peştişorul de Aur”.

Bugetul Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului  are o valoare totală de 15.860 mii lei. La partea cheltuieli de dezvoltare este prevăzută suma de 270 mii lei. Aici se vor face investiţii în licenţa unei aplicaţii MobilitatePublicAdministration.onMap, destinată plăţii cu cardul sau prin SMS a parcărilor publice, softuri cu licenţă şi calculatoare, într-un generator electric, ciocan percutor şi alte echipamente tehnice. De asemenea, pentru Bazinul Didactic de Înot se doreşte achiziţionarea unui robot de spălat piscine.