Creditul angajat de Primăria Tulcea anul trecut nu este contractat cu niciuna dintre băncile cu capital austriac de la noi din ţară. Însă, parte din angajaţii administraţiei locale îşi încasează salariile la bănci precum BCR şi Raiffeisen, companii cu capital austriac. Unul dintre aceştia este edilul Ştefan Ilie, care îşi încasează salariul de primar prin BCR şi spune că nu îşi va muta contul. Edilul susţine însă că orice persoană privată are dreptul de a-şi muta valorile la ce bancă consideră, dar o primărie nu poate lua o astfel de decizie dacă facilităţile nu sunt mai avantajoase din punct de vedere economic.

„Eu am salariul la BCR şi deocamdată sunt mulţumit de acţiunile pe care mi le fac ca persoană privată. Dacă vine un angajat al Primăriei şi îmi spune că nu mai vrea să primească prin BCR sau Raiffeisen, atunci este decizia lui pe care i-o aprob. Orice persoană privată are dreptul de a-şi muta valorile la ce bancă vrea, dar o primărie în momentul în care ia decizia de a muta de la o bancă la alta, aceasta trebuie să fie avantajoasă economic. Ne putem muta la altă bancă doar dacă facilităţile pe care le oferă sunt mai bune din punct de vedere economic. Nu putem justifica în baza unor activităţi politice bune sau mai puţin bune la nivel european sau naţional lucrarea cu diferite companii sau bănci care au capital austriac. Cum aş putea justifica în faţa locuitorilor şi a Curţii de Conturi faptul că am luat decizia de a muta împrumutul sau active la alte bănci, dacă riscurile pe care le au sunt în dezavantaj faţă de ceea ce am la momentul actual? Ceea ce avem s-a făcut în baza unor negocieri. Sunt contracte semnate şi singura soluţie a unei primării de a lucra cu vreo bancă sau companie, altele decât cele cu care lucrează acum, este ca atunci când se termină un contract să caute condiţii mai bune. Cei care reprezintă statul şi au ca soluţie mutarea la alte bănci, aceasta este demagogie curată, care nu se bazează pe o gândire logică a cheltuielii banului public”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Emiterea unei legi care să prevadă ca primăriile să lucreze doar cu anumite bănci ar fi singura modalitate prin care o administraţie locală ar putea fi obligată să facă acest lucru, spune primarul.

„Cum aş putea să spun că m-am supărat pe cancelarul Austriei, drept consecinţă, mă mut la banca <<X>> şi nu mai cumpăr de la furnizorul <<Y>> şi mă duc la alta care îmi ia mai mult? Ca persoană privată, este dreptul meu să lucrez cu cine vreau. O instituţie publică trebuie să lucreze eficient şi nu se poate juca cu finanţele şi interesele unei comunităţi pentru că la un moment dat se boicotează ceva. Dacă se dă o lege care să ne spună să lucrăm doar cu anumite bănci, ne supunem legii. Acesta ar fi singurul motiv care ar putea obliga o primărie să lucreze doar cu cineva. Noi nu putem să cheltuim mai mulţi bani pentru că boicotăm Austria”, a precizat Ştefan Ilie.

Ştefan Ilie şi-a exprimat profundul regret cu privire la decizia guvernului austriac de a se opune aderării României la spaţiul Schengen.

„Să presupunem că aveam un contract de asfaltare cu o firmă austriacă sau o asociere, ce ar fi însemnat să reziliem contractul, când s-au parcurs nişte etape ale licitaţiei? Noi nu facem demagogie. Eu îmi exprim profundul regret că guvernul austriac a luat această decizie şi consider că noi, românii, trebuia demult să fim parte integrantă a spaţiului Schengen. Doar îmi exprim profundul regret şi atât. În opinia mea, clasa politică românească trebuie să facă acte de diplomaţie mult mai bune, în aşa fel încât, următoarea dată, să fim primiţi”, a subliniat Ştefan Ilie.

În ultimele zile, mai mulţi oficiali ai statului român, oameni de afaceri şi cetăţeni au anunţat că vor renunţa la conturile pe care le au la băncile cu capital austriac din România, din cauza votului negativ al Austriei în Consiliului JAI de săptămâna trecută, când Viena s-a opus aderării României la spaţiul Schengen.

Boicotul nu s-a îndreptat doar către bănci, ci şi împotriva celei mai mari companii cu capital austriac din domeniul petrolier – OMV Petrom – precum şi asupra altor produse de origine austriacă – cafea, dulciuri ori băuturi energizante.

Discuţii aprinse au fost şi în jurul boicotării de către turiştii români a staţiunilor de iarnă austriece, după un mesaj în acest sens transmis de ministrul român al Turismului, Daniel Cadariu.

Austria, prin companiile sale, este unul dintre cei mai importanţi investitori străini din România, cu o valoare totală a investiţiilor estimată în 2021 la peste 12 miliarde de euro.