Absolvenţii de liceu şi şcoală profesională, care în aceste zile se înscriu la Forţele de Muncă Tulcea (AJOFM), vor primi o indemnizaţie de şomaj în cuantum de 262 de lei.

Absolvenţii trebuie să se înregistreze până în data de 26 iulie la AJOFM, pentru a primi această indemnizaţiei.

Din nefericire, exodul populaţiei tinere din comunităţile locale continuă şi în acest an la un nivel îngrijorător.

„La Măcin din 117 absolvenţi de liceu care au susţinut bacalaureatul s-au înscris în evidenţele AJOFM 25 de adolescenţi. În general, absolvenţii de liceu optează pentru plecarea la facultate, prea puţin rămân în oraş. Există foarte multe domenii în care tinerii se pot angaja, de la fabrica textile, la construcţii metalice, muncitori la podul Brăila sau la uzina bavareză de motoare, de la Brăila, către care oferim transport gratuit. Acolo sunt ocupate doar 30.000 de posturi, din necesarul de 70.000 de locuri. Cei de la uzină chiar au solicitat o clasă nouă de dual la Liceul Tehnologic din Măcin, de unde elevii să iasă direct cu specializarea pe electric şi să rămână să lucreze acolo în continuare. Salariul este atractiv, se oferă bonuri de masă şi, iată, putem asigura şi transportul. Din păcate, cu toate facilităţile, mulţi şomeri preferă ajutorul acela infim, decât să lucreze. Nu înţeleg cum pot trăi oamenii sănătoşi şi capabili de muncă din nişte bănuţi care abia ajung de pâinea zilnică, în loc să îşi asigure un trai decent măcar. Sunt tineri care cer şi venitul minim garantat, acela de 1.000 de lei, pe motiv că nu au găsit un serviciu. Eu nu încurajez statul degeaba, caut soluţii astfel ca persoanele apte de muncă să se poată angaja”, ne-a declarat primarul oraşului Măcin, Gheorghe Văcaru.

Primarul din Sarichioi, cea mai mare comună tulceană, susţine că absolvenţii de învăţământ liceal aleg să îşi continue studiile, de obicei. Cei care rămân în comună găsesc cel mai repede de muncă  în domeniul construcţiilor.

„Cei mai mulţi tineri pleacă la facultate, cei care rămân se angajează în localitate sau în judeţ, nu ştiu să avem absolvenţi şomeri. Studenţii rămân în oraşele unde învaţă, nu se mai întorc în localitate. La Sarichioi, cele mai multe locuri de muncă sunt în domeniul construcţiilor, mai puţin în turism şi agricultură, deşi, interesul tinerilor pentru acest sector înregistrează o creştere în ultimii ani. Cine vrea să muncească, găseşte oriunde de lucru”, a explicat primarul Finoghen Vitali.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.