ANAF a făcut sesizări penale unui număr de 52.976 de contribuabili activi pentru neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă, reincriminată ca faptă penală din luna martie a acestui an. Aceşti contribuabili aveau înregistrate ca obligaţii totale o sumă de 372,9 milioane lei.

Sterică Fudulea, secretar general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), spune că şi autorităţile care au restanţe către firme ar trebui să poată fi cercetate penal, iar prin această măsură se îngreunează aparatul poliţiei economice.

„Sunt multe sume mici de 100-300 de lei şi nu s-a făcut nicio diferenţă referitor la cuantumul acestor datorii. De asemenea, ne întrebăm cât la sută din aceste firme aveau de încasat de la bugetul de stat concedii medicale neplătite de luni de zile. Poate ar trebui cumva să fie în oglindă responsabilitatea, iar dacă am restanţă ca şi autoritate şi nu i-am plătit întreprinzătorului să pot să fiu şi eu cercetat penal. Pe de altă parte, ar fi trebuit ca marea majoritate dintre ei să fie consiliaţi legat de modul cum pot folosi instrumentele legislative de eşalonare la plată. În practică, a fost o hârtie trimisă la nivel de centru în care îi spune lui x, y, z să se uite pe ordin să vadă dacă se încadrează sau nu. În această perioadă în care ne mai aşteptăm la o criză şi vine şi iarna, numai de dosare penale nu ne arde. Sunt sute de firme care nu şi-au încasat contribuţiile pentru concediile medicale de luni de zile, la nivel central. Lumea nu şi-a achitat datoriile nu că nu a vrut, ci pentru că nu a putut. Măsurile de rezolvare sunt acestea pe care le vedem. Îngreunăm aparatul poliţiei economice cu controale pentru 200-500 de lei”, ne-a declarat Sterică Fudulea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.