Programul Operațional Comun România-Ucraina marchează Ziua Cooperării Europene 2022 cu un eveniment-manifest dedicat Ucrainei și poporului ucrainean, cu scopul de a transmite un mesaj de solidaritate într-un format inedit, prin artă murală contemporană.

În cadrul campaniei „Mesaj pentru Ucraina”, Programul a realizat o pictură murală de mari dimensiuni pe pe fațada clădirii bibliotecii Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Suceava, aflate în proprietatea Primăriei Municipiului Suceava. Lucrarea are titlul “Păsările victoriei şi ale libertății”, aparține unei tinere de 15 ani din regiunea Odesa şi exprimă speranța de libertate a poporului din Ucraina.

Pe 5 octombrie, de Ziua Educației, la orele 13.00, la Colegiul Național “Mihai Eminescu” pictura murală va fi prezentată publicului, în cadrul unui eveniment la care vor fi participa autorităților locale din România şi Ucraina, tineri și  jurnalişti, precum şi  reprezentanții programului.

Odată cu inaugurarea picturii murale de mari dimensiuni, vor fi onorate eforturile deosebite depuse de comunitatea transfrontalieră în sprijinul poporului ucrainean aflat în dificultate și va fi transmis un mesaj de încurajare tinerilor din Ucraina, care trebuie să-și continue studiile chiar și în aceste condiții dure. Campania „Mesaj pentru Ucraina” include transmiterea a peste 500 de pachete cu rechizite școlare către 5 scoli din Ucraina, în regiunile din aria Programului: Cernăuți, Ivano- Frankivsk, Zakarpattya, Odessa.

Sub îndemnul #standwithukraine și prin implicarea tinerilor România și din Ucraina #youth4coop, evenimentul-manifest „Mesaj pentru Ucraina” dedicat Zilei Cooperării Europene intenționează să aducă în prim plan susținerea față de Ucraina arătată de comunitatea de cooperare transfrontalieră și importanța tinerilor în contextul Anului European al Tineretului 2022.

În fiecare an, Autoritatea de Management (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) și Secretariatul Tehnic Comun (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava) marchează această sărbătoare pentru a promova beneficiile cooperării și impactul proiectelor tranfrontaliere în zonele de graniță, alături de întreaga comunitate a programelor Interreg finanțate de Uniunea Europeană.

Mai multe informații despre acțiunile realizate de Programul România – Ucraina 2014-2020 sunt disponibile pe site-urile oficiale www.ro-ua.net  și www.ecday.eu, dar și pe pagina de facebook a programului.https://www.facebook.com/ENI-CBC-Romania-Ukraine-2014-2020.

Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi co-finanţat de statele participante în program.