Administraţia locală caută soluţii pentru a scuti transportatorii din turism ce vor veni în municipiu de plata taxei  numită „permis de liberă trecere” şi interdicţia de tonaj.

Regulamentul privind eliberarea şi folosirea permiselor de liberă trecere pentru circulaţia auto pe drumurile publice din municipiul Tulcea a fost discutat în cadrul dezbaterii publice ce a avut loc joia trecută la sediul Primăriei. La şedinţă nu a participat nici un agent economic din domeniul transportului, fiind prezenţi doar angajaţi ai direcţiilor din subordinea Primăriei Tulcea.

Documentul nu cuprinde o derogare pentru autovehiculele ce transportă turişti, fapt pentru care administraţia locală va aduce subiectul în atenţia consilierilor locali, împreună cu care îşi doresc să identifice o soluţie.

„În 2017 regulamentul a fost suspendat pentru că nu au fost fundamentate tarifele, iar în prezent nu se aplică vreo taxă. Acum avem această fundamentare, iar tarifele sunt în zona celorlalte municipii care au regulamente de liberă trecere. Nu vrem să taxăm autocarele cu turişti, dar acest lucru trebuie să fie legal. Dacă ne uităm strict la indicatorul de circulaţie care limitează un anumit tonaj, acesta se aplică pentru toate categoriile de autovehicule cu masa maximă autorizată. Dacă nu prevedem într-un fel sau altul cost zero pentru acestea, vor fi în continuare amendabili în baza indicatorului rutier. Voi supune aspectul atenţiei consilierilor locali în comisii şi dacă va fi cazul şi în şedinţa de plen a Consiliului Local. Ne interesează ca acest oraş să fie unul turistic. Trebuie să găsim o soluţie pentru a nu mai fi amendabili cei care transportă turişti”, ne-a declarat city managerul municipiului Nicolae Bibu.

În ceea ce priveşte autovehiculele de mare tonaj, acestea vor mai putea circula pe raza municipiului Tulcea doar dacă vor plăti o taxă numită „permis de liberă trecere”.

Fondurile colectate în urma acestor taxe vor constitui surse la bugetul local şi vor fi folosite pentru activităţi de amenajare, respectiv asfaltare, betonare, aplicarea de marcaje rutiere şi indicatoare de informare.

Pe raza municipiului Tulcea este interzisă circulaţia auto-vehiculelor destinate transportului de mărfuri şi materiale, precum şi a utilajelor autopropulsate utilizate în construcţii care au masa totala maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Excepţie fac străzile  Isaccei – E 87 – intrare Tulcea dinspre Galaţi – şoseaua Barajului către Strada Babadag – Breteaua Barajului – strada Babadag ieşire spre Constanţa; lsaccei – şoseaua Barajului către strada Babadag – Strada Viticulturii -Strada Mahmudiei către Agighiol;  Isaccei – şoseaua Barajului către strada Babadag – strada Viticulturii – strada Mahmudiei – strada Elizeului către Murighiol; Isaccei – şoseaua Barajului către strada Babadag – strada Viticulturii – strada Mahmudiei – strada Elizeului – strada Orizontului – strada Bacului – strada Prislav (dana trecere bac) – strada Grădinarilor – strada Mistreţului – strada Milcov – strada Timişoarei – fosta fabrică de peşte TULCO.

Dacă regulamentul intră în vigoare, accesul în zonele cu restricţii se poate realiza doar în baza unui permis de acces pentru libera trecere.

„În zona centrală vehiculele pentru aprovizionarea zilnică, pentru care a fost eliberat permisul de liberă trecere pot avea acces după cum urmează: vehiculele între 3,5 – 7,5 tone inclusiv – pe toată perioada zilei; vehiculele între 7,5 – 12 tone inclusiv – între orele 18.00 – 07.00; vehiculele peste 12 tone inclusiv – între orele 22.00 – 06.00″, se arată în document.

Zona centrală este formată din străzile: Unirii, Babadag de la intersecţia cu Buna Vestire până la intersecţia cu Păcii, Isaccei de la intersecţia cu Păcii pana la intersecţia cu Spitalului, Păcii, Mică, Slt. Gavrilov Corneliu intersecţie cu I.L. Caragiale, Dobrogeanu Gherea, Progresului, Victoriei, 1848, Mahmudiei intersecţie cu Nicolae Bălcescu şi strada Mal-coci, strada Grigore Antipa.

Tarife de utilizare a drumurilor publice din municipiul Tulcea pe străzile cu anumite restricţii de circulaţie, propuse în regulament, sunt de 20 lei pe zi, 240 de lei pe lună şi 1.500 de lei pe an pentru autovehiculele cu masa între 3,5 tone-7,5 tone.

De asemenea, autovehiculele cu masa între 7,5 tone – 12 tone vor plăti 45 de lei pe zi, 450 de lei pe lună şi 2.100 de lei pe an. Cele care se încadrează între 12  tone – 40 tone vor achita 75 de lei pe zi, 750 lei pe lună şi 4.700 lei pe an.

Pentru autovehiculele de peste 40 de tone se propune un tarif de 95 de lei pe zi, 950 lei pe lună şi 5.450 lei anual. Autotractoarele au un  tarif de 15 lei pe zi, 200 lei pe lună şi 1.400 lei pe an.

Aceasta este a treia încercare a administraţiei locale de a institui un astfel de regulament, după ce actele normative din anii 2011 şi 2017 ce stabileau tarifele de utilizare a drumurilor publice din municipiul Tulcea au fost anulate în instanţă, în urma contestărilor unor agenţi economici.