Tot mai mulţi copii cu rujeolă ajung la spital, ajungându-se treptat la situaţia de dinainte de pandemie, cu un număr foarte mare de cazuri, atrag atenţia medicii. Cauza este aceea că acoperirea vaccinală a scăzut sub 90% din populaţia de copii, a explicat ministrul Sănătăţii.

La Tulcea, nu sunt semnalate focare epidemice, însă medicul de familie Constantin Ciureanu spune că este rolul profesioniştilor să informeze despre ceea ce înseamnă vaccinarea, faptul că este benefică şi fără risc. Mai mult, dr. Ciureanu spune că vaccinarea nu este obligatorie şi nici nu crede că va fi.

„Problema e alta, cei nevaccinaţi pot face forme grave, complicate cu pneumonii rujeolice, chiar cu riscul de a merge până la deces. În urmă cu un an, doi, au fost cazuri în care mamele au refuzat vaccinarea copiilor, aceştia făcând forme foarte urâte, cu complicaţii foarte grave. Dacă sunt forme grave nedepistate la timp, nu ai tratament viral, doar vaccinurile care fac prevenţie. Este singurul mijloc prin care se poate preveni”, spune dr. Ciureanu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA