Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că, în prima jumătate din 2024, se va da drumul la primele programe de screening. Practic, este vorba despre programele de screening efectuate la medicul de familie, în care românii pot afla printr-o serie de analize simple şi nedureroase, dacă este cazul să-şi facă griji că au, într-o formă de început, o boală mai complicată.

Dr. Constantin Ciureanu consideră această iniţiativă este benefică pentru pacienţi deoarece prevenţia este cel mai important pas în tratarea unei boli.

„Eu sunt sigur că Direcţia de Sănătate Publică, cei care trebuie să implementeze aceste programe de screening, vor lua măsuri din timp, ni se va spune exact ce avem de făcut şi medicii de familie vor face tot ceea ce se poate pentru a îndeplini această cerinţă a Ministerului, cerinţă care este necesară şi benefică din toate punctele de vedere. Este un lucru foarte bun spus de domnul ministru, sigur, problema în trataţie este prevenţia. Şi atunci, prin aceste metode de screening, sigur că vom depista această categorie de boli dacă vor exista şi vom lua măsuri din timp. Sigur că orice tratament început mai devreme va reduce şi din costuri şi tot ceea ce se leagă de bolile respective” ne-a declarat dr. Constantin Ciureanu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.