Primăria Tulcea a obţinut finanţare europeană pentru construirea a 72 de locuinţe nZEB plus pentru tineri pe strada Transformatorului, prin PNRR. Valoarea finanţată a proiectului este de peste 6 milioane de euro.
Locuinţele vor respecta standardul nZEB (nearly Zero – Energy Building) plus şi vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul reţelelor de climă, termoficare şi iluminat. Cheltuielile acestor locuinţe vor fi mici, iar primarul Ştefan Ilie spune că intenţionează să mai depună spre finanţare astfel de proiecte.
„Se numesc nZEB, adică se întreţin energetic singure şi consumă foarte puţină energie. Locuinţele acestea pentru tineri vor avea de la pompe de căldură până la panouri solare şi vor asigura energia sau cea mai mare parte a energiei pentru apartamentele respective. Licitaţia va fi până la sfârşitul anului. Mai mult decât atât, pe fondurile europene care vin în cadrul Programului Operaţional Regional 2021-2027, intenţionăm să mai depunem pentru încă 6-7 asemenea zone cu locuinţe pentru tineri. În felul acesta încercăm să rezolvăm o problemă foarte mare a locuitorilor”, ne-a declarat Ştefan Ilie, primarul municipiului Tulcea.
Zona va cuprinde 12 module de două etaje ce vor fi construite pe o suprafaţă de 5801.4 mp. De asemenea, sunt prevăzute 72 de locuri de parcare supraterane destinate locuitorilor şi 14 destinate vizitatorilor. Din numărul total de locuri de parcare, 4 locuri sunt prevăzute pentru persoanele cu handicap locomotor.
„Avem acolo un teren de peste 10.000 mp pe care tot noi în această administraţie l-am identificat, l-am inventariat şi l-am intabulat. Am făcut PUZ-ul pentru acea zonă, pentru locuinţe sociale şi acum este gata. Am primit deja de la proiectant studiul de fezabilitate şi imediat vom primi şi proiectul tehnic. Finanţarea este asigurată, de peste 6 milioane de euro, sunt fonduri asigurate prin PNRR. Sunt proiectate ca nişte locuinţe foarte eficiente din punct de vedere energetic, cu consum de energie aproape de zero. Sunt locuinţe cu regim mic de înălţime, fiecare cu câte şase apartamente, iar în total vor fi 72 de locuinţe destinate tinerilor aflaţi în dificultate. Odată ce le vom construi, ulterior procedura de alocare se va face conform regulamentului primăriei. Momentan este prematur să vorbim despre alocare şi regulament, încă suntem la faza de proiectare, şi ne dorim într-o lună, două să avem autorizaţia şi să facem procedura de licitaţie pentru execuţie”, a explicat George Şinghi, viceprimarul municipiului.
Pentru ca o locuinţă să se poată încadra în respectarea standardului nZEB, aceasta trebuie să respecte anumiţi parametri cu privire la consumul de energie. Mai exact, o casă ar trebui să aibă un consum maxim de 111 kWh/metru pătrat pe an, iar un bloc cu apartamente ar trebui să îndeplinească un consum maxim de 100 kWh/metru pătrat pe an.
O altă cerinţă constă în utilizarea unor surse regenerabile de energie. Mai exact, minimum 10% din energia consumată de către clădire trebuie să provină din astfel de surse, localizare fie în acelaşi loc unde se află clădirea, fie în apropiere, la o distanţă maximă de 30 de kilometri.