Tulcea a adunat zeci de tineri începători în ale echitaţiei în cadrul celei de-a doua ediţii a concursului Aegyssus Horse Show care s-a desfăşurat weekendul trecut,  în perioada 17-20 octombrie, în incinta Clubului Real Racing de pe şoseaua Murighiol.

Nu mai puţin de 54 de cupluri de cal-călăreţ din cadrul cluburilor Real Racing Echitaţie Tulcea, MC Horses Constanţa, Pony Expres Bucureşti şi Hipohouse Ilfov au luat parte la competiţia Aegyssus Horse Show.

Competiţia este dedicată în primul rând celor mici cu vârstele cuprinse între 7-18 ani, adică începătorilor în ale echitaţiei. Probele din cadrul competiţiei au fost de working equitation- maniabilitate (stil), sărituri peste obstacole şi cross.

În cadrul competiţiei a fost organizată şi o excursie ştiinţifică de o zi în Delta Dunării, pe 20 octombrie, unde participanţii au putut vedea frumuseţile rezervaţiei.

„Competiţia a fost una extraordinar de productivă şi a adunat călăreţi din cinci cluburi, unul fiind în devenire. Comuna Niculiţel a avut patru cai în concurs. Au fost participanţi din Constanţa, Bucureşti şi Ilfov. Concursul s-a desfăşurat într-o ambianţă foarte plăcută. Competiţia a fost  reuşită, iar participanţii s-au simţit extraordinar de bine. Lupta a fost strânsă pe toate cele trei discipline desfăşurate de-a lungul întregii zile de competiţii ecvestre, respectiv cross country, working equitation şi sărituri peste obstacole. Participanţii au avut de la 7 ani până la 17 ani. Evenimentul a debutat cu o zi de cursuri teoretice pentru că această necesitate am observat-o atât la concursul anterior, cât şi în anii trecuţi. Călăreţii tineri au nevoie de o susţinere mai degrabă teoretică, cu aplicaţie practică. Sâmbătă s-a desfăşurat competiţia, iar sportivii au aplicat cele învăţate în cele două zile precedente. Pe lângă competiţie şi cursuri, am avut şi un show ecvestru în care au participat atelaje dobrogene autentice, adică căruţe dobrogene din lemn, cu metodă de înhămare dobrogeană autentică, respectiv atelaje de un cal sau doi. Au făcut paradă prin faţa spectatorilor, au arătat frumuseţea dobrogeană şi au adus trecutul în prezent. Atelajele din comuna Niculiţel sunt foarte vechi, având peste 100 de ani. Acest demers a fost posibil mulţumită domnilor Mihai Axente şi Ionuţ Filip din comuna Niculiţel. De asemenea, partenerii noştri au fost foarte implicaţi”, ne-a declarat dr. Ştefan Răileanu.

De asemenea, pe tot parcursul evenimentului au participat şi 13 copii de la şcolile din Letea şi CA Rosetti.

„Această manifestare a început cu nişte cursuri de echitaţie pe care le-am realizat şi pentru copiii de la şcolile din Deltă. Cu ajutorul celor de la Sarica Niculiţel şi Caii de la Letea, am adus şcoala de la Letea şi CA Rosetti la Tulcea. Tinerii au participat atât la concurs, cât şi la cursurile premergătoare competiţiei, care s-au desfăşurat în cele două zile anterioare. Este vorba despre 13 copii, singurii care au mai rămas la şcolile de acolo. Demersul s-a realizat cu bunăvoinţa domnului regizor Valentin Potrivitu, profesorul acestora”, ne-a spus dr. Răileanu.

Şi comuna Niculiţel a participat cu patru cai în cadrul competiţiei Aegyssus Horse Show, iar pe viitor în localitate se va înfiinţa o echipă de echitaţie.

„Comuna Niculiţel face demersuri să îşi înfiinţeze o echipă de echitaţie. Aceştia au participat deja cu patru cai în competiţia noastră. Nişte fete din comună au luat caii de la căruţe, i-au făcut cai de sport şi i-au adus la nivelul la care participă cot la cot cu ai noştri”, a adăugat Ştefan Răileanu.

La categoria Prenovici, în proba de maniabilitate (stil), primele trei locuri au fost obţinute, în ordine, de: Maria Precup împreună cu Vigo, cu o medie de 96 de puncte, Iris Iordache împreună cu Vivian, cu o medie de 95,25 puncte, şi Nadia Bratu împreună cu Calla Quick, cu o medie de 94,25 puncte.

La categoria Miniworkers-2, în cadrul probei de maniabilitate (stil), s-a clasat pe primul loc Teodora Dumitru, împreună cu Frida.

La începători s-a clasat pe prima poziţie Alexia Maria Antonaru împreună cu Chicobella, cu media de 87 puncte, fiind urmată de Mihail Csaba Andrelik împreună cu Chicobella, cu media 85,75 puncte, şi Ciprian Cazacu împreună cu Frida, cu 79,25 puncte.

La categoria Novici s-au clasat în ordine: Maria Simionov împreună cu Magmus, cu o medie de 110,75 puncte, Andreea Pavel împreună cu Prince of light, cu o medie de 104,75 puncte, şi Antonia Muşat împreună cu Crivăţ, cu o medie de 101,50 puncte.

La aceeaşi probă, dar categoria Elementar, s-au clasat pe podium următoarele cupluri, în ordinea scrierii, astfel: Ştefan Neagu împreună cu Bonito Conte, cu o medie de 112,75 puncte, Amalia Bouroş împreună cu Magic, cu o medie de 112,50 puncte, şi Amalia Mocanu împreună cu Arthur, cu o medie de 112 puncte.

La proba blitz s-au clasat în ordine pe podium: Ştefan Neagu împreună cu Bonito Conte, cu un timp total de 77,95 secunde, Ayanne Toma împreună cu Polo, cu un timp de 85,25 secunde, şi Delia Stoian împreună cu Minu, cu un timp de 91,24 secunde.

La proba cross, categoria începători, s-au clasat pe primele trei locuri: Mihail Csaba Andrelik împreună cu Chicobella cu un timp de 03:31,3, Laura Cuzmin împreună cu Golfo, cu 03:33,3, şi Maria Precup împreună cu Vigo, cu 05:05,5.

La aceeaşi probă, dar la avansaţi, au urcat pe podium următoarele cupluri, astfel: Amalia Bouroş împreună cu Magic, cu un timp de 02:15, Ayanne Toma împreună cu Polo, cu 02:38,2, şi Maria Simionov împreună cu Magmus, cu 03:13,6.

La proba de sărituri peste obstacole 40 cm s-au clasat pe primele trei locuri: Maria Simionov împreună cu Magmus, cu un timp de 52,13 secunde, Antonia Muşat împreună  cu Crivăţ, cu 53,59 secunde, şi Nadia Bratu împreună cu Calla Quick, cu 58,29 secunde.

La proba de sărituri peste obstacole 60 cm au urcat pe podium: Amalia Mocanu împreună cu Arthur, cu un timp de 46,37 secunde, Nadia Bratu împreună cu Calla Quick, cu 49,54 secunde, şi Delia Stoian împreună cu Minu, cu 52,47 secunde.

În ultima probă, sărituri peste obstacole 80 cm, s-au clasat pe primele trei poziţii: Andreea Pavel împreună cu Elena, cu un timp de 47,03 secunde, Amalia Mocanu împreună cu Arthur, cu 46,99 secunde, şi Delia Stoian împreună cu Minu, cu 59,81 de secunde.

Câştigătorii au  primit vouchere, cocarde, diplome, cupe şi medalii.

În 2023 au fost prezenţi 58 de participanţi, show-ul bucurându-se de un adevărat succes, debutanţii în ale călăriei fiind atraşi de astfel de concursuri.

Potrivit dr. Răileanu, show-ul a luat naştere din dorinţa acomodării cu astfel de concursuri unde emoţiile sunt foarte mari de cele mai multe ori.

Ediţia a doua a concursului Aegyssus Horse Show a fost organizată de Clubul Real Racing, în parteneriat cu Hotel Delta, Penitenciarul Tulcea, Federaţia Română de Turism Ecvestru, Federaţia Ecvestră Română, Asociaţia Eliot House, Asociaţia Umanitară „Noroc”,  Expert Design, Spiru Electra şi Caii de la Letea. Proiectul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Tulcea.

Licenţiat în medicină veterinară, cercetător al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Ştefan Răileanu a înfiinţat clubul de echitaţie Real Racing prin care le oferă copiilor lecţii de iniţiere în echitaţie, dar şi sesiuni de terapie.

Activităţi de voluntariat la Aegyssus Horse Show, desfăşurate de 13 deţinuţi

Nu mai puţin de 13 deţinuţi de la Penitenciarul Tulcea, aflaţi în perioada premergătoare liberării, au contribuit la organizarea evenimentului sportiv Aegyssus Horse Show.

Astfel, deţinuţii au ajutat timp de o zi, pe 17 octombrie, la montarea corturilor, a gardurilor, amplasarea meselor şi la aranjarea spaţiului exterior.

„Prin participarea la activităţi de voluntariat, deţinuţii pot dezvolta sentimentul de responsabilitate socială, pot câştiga încrederea în sine şi pot experimenta un proces de reintegrare socială mai lin prin cultivarea altruismului, compasiunii şi solidarităţii. În acest sens, pe data de 17.10.2024, Penitenciarul Tulcea a organizat o activitate de voluntariat în colaborare cu Asociaţia Club Sportiv Real Racing Tulcea. Cei 13 deţinuţi aflaţi în perioada premergătoare liberării, au contribuit la organizarea evenimentului sportiv Aegyssus Horse Show”, se arată în comunicatul de presă transmis de Penitenciarul Tulcea.