„Pe viitor, să se aloce mai mulţi bani pentru racordarea comunităţilor la gaze naturale”
Primarul Ştefan Ilie a solicitat Guvernului ca în anii viitori să aloce mai multe fonduri pentru proiectele de racordare a comunităţilor la gaze naturale. Declaraţia a fost făcută vineri, în cadrul dezbaterii publice a proiectului referitor la Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”, ce a fost prezentat primarilor din judeţul Tulcea de către secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.
„PNI reprezintă un program pe care primarii îl aşteaptă de foarte mult timp, pentru că, pe lângă fondurile europene, pe care nu le-au putut accesa din diferite motive foarte multe autorităţi locale, PNDL a reprezentat sursa principală de dezvoltare. Foarte multe localităţi din mediul rural s-au dezvoltat prin aceste programe. Deşi în sesiunea din decembrie s-au depus mult mai multe proiecte decât sursa de finanţare alocată, totuşi sunt foarte multe primării care au studii de fezabilitate pe care nu au reuşit să le depună atunci. Ţinând cont că gazul este o măsură pe care şi-o doreşte aproape fiecare locuitor din ţara aceasta, ar trebui ca politica Guvernului pe viitor să pună mult mai mulţi bani aici”, a precizat Ştefan Ilie.
Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a prezentat primarilor din judeţul Tulcea oportunităţile de finanţare oferite de Executiv şi a anunţat că săptămâna viitoare va fi adoptat actul normativ privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Programul va finanţa doar investiţiile în drumuri, apă, canalizare şi gaze naturale şi are un buget total de 50 de miliarde de lei pentru perioada 2021-2028.
„Scopul acestui programul este să finanţeze tot ce înseamnă infrastructură în România, din punct de vedere al lucrărilor tehnico-edilitare. Va finanţa doar drum, apă, canalizare şi gaze. Pentru perioada 2021-2028 are un buget alocat de peste 10 miliarde de euro. Săptămâna viitoare, marţi cel mai probabil, va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii, urmând ca în termen de 10 zile să apară şi normele de aplicare care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Dezvoltării. Începând cu data de 15 septembrie cel mai probabil va începe sesiunea de depunere a proiectelor. Veţi avea la dispoziţie 30 de zile pentru depunerea proiectelor, acestea însemnând exact ca şi la PNDL, acea solicitare de finanţare, cu hotărâre de Consiliu Local de aprobare a indicatorilor tehnico-economici”, a declarat secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.
El a subliniat faptul că autorităţile locale vor avea acces la PNI doar dacă au semnătură electronică şi că solicitările depuse spre finanţare prin Compania Naţională de Investiţii nu vor fi preluate automat de program.
„Sfatul meu este ca proiectele de drumuri, apă sau canalizare de pe CNI să le reevaluaţi, pentru că preţurile materialelor au crescut foarte mult în ultima perioadă, cred că ştiţi mai bine decât mine, actualizaţi devizele şi pregătiţi solicitările de finanţare pentru PNI. Ne dorim ca prin PNI să preluăm foarte mult ceea ce nu se finanţează prin POIM, inclusiv componenta de gaz. Referitor la partea de drumuri, sunt eligibile drumurile judeţene, comunale, de interes local, poduri, podeţe, pasaje, etc. La apă vorbim de alimentare şi staţii de tratare, sisteme de canalizare, staţii de epurare a apelor uzate şi la gaz sistemul de distribuţie şi racordul”, a declarat secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.
O altă recomandare adresată primarilor tulceni a fost să depună un proiect în fiecare an.
„Dorinţa noastră este să finanţăm toate proiectele de infrastructură pentru că bani sunt, mai ales că ştim foarte bine că majoritatea proiectelor sunt în diferite stadii avansate de realizare, sunt studii de fezabilitate, autorizaţii, şi atunci e mai uşor şi pentru noi să le finanţăm, fiindcă vor merge rapid spre procedurile de licitaţie”, a menţionat Abrudean.
La rândul lor, primarii tulceni prezenţi la reuniune au cerut lămuriri cu privire la ghidurile de finanţare, au solicitat scoaterea iluminatului public din serviciile publice şi sprijin pentru a încheia contracte direct cu firmele care subcontractează lucrările scoase la licitaţie.
Prezent în sală, primarul comunei Casimcea, Gheorghe Ţilincă, a solicitat modificări legislative referitoare la achiziţii publice şi iluminat public.
„Multe dintre proiectele noastre sunt executate de subcontractori. Dacă se poate să modificaţi legea în aşa fel încât noi să putem plăti direct către aceştia. Am întâlnit situaţii când plătim lucrările efectuate contractorului care uită să dea banii subcontractorului şi se creează nişte blocaje”, a subliniat Gheorghe Ţilincă.
Secretarul Mircea Abrudean a spus că aceste aspecte sunt în atenţia Guvernului.
„Este un pic mai complicat deoarece sunt nişte directive europene care ne cam încurcă, dar este în atenţia Guvernului acest lucru”, a explicat Abrudean.
Tot în cadrul discuţiilor, Mircea Abrudean a adus în discuţie şi PNRR, insistând asupra oportunităţilor de finanţare pentru digitali-zare, eficienţă energetică, energie verde etc.
Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului şi a avut loc la sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Tulcea.