Primarul Ştefan Ilie: „Ceea ce vom dezbate mai mult ca sigur este taxa de habitat”

Autorităţile locale vor începe să lucreze de săptămâna viitoare la identificarea nevoilor bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul 2021, potrivit primarului Ştefan Ilie. Edilul are în vedere o consultare cu reprezentanţii categoriilor socio-profesionale.

„Cred că de săptămâna viitoare vom începe să lucrăm la bugetul local. Vom lucra la nevoile bugetului, pentru că noi nu ştim sumele până când nu se aprobă bugetul consolidat al statului. Trebuie să mă consult cu toate categoriile socio-profesionale şi să fac o cât mai largă deschidere pentru a vedea nevoile, care sunt sursele de finanţare şi cum putem să etapizăm. Din câte ştiu eu, taxele şi impozitele au fost analizate în raport cu rata inflaţiei. Ceea ce vom dezbate mai mult ca sigur este taxa de habitat”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Valoarea taxelor şi impozitelor pe anul 2020 a fost stabilită de majoritatea consilierilor locali în luna decembrie a anului trecut. Aceştia au aprobat atunci majorarea taxei de habitat cu 31 de lei pe an, la care se adaugă şi o taxă de tratare mecano-biologică a deşeurilor biodegradabile în cuantum de 2,18 lei de persoană pe lună, respectiv 26 de lei de persoană pe an.  Concret, fiecare tulcean achită o taxă de habitat de 182 de lei pe an. De precizat că liberalii nu au votat atunci hotărârea de majorare a taxei de habitat.

„Noi nu contestăm modul de calcul, cel care fundamentează acest preţ de 182 de lei. Ne frapează, însă, mărimea, valoarea foarte mare a acestei taxe. Desigur, începând din 2020 intră în vigoare acel sistem integrat al deşeurilor cu destinaţie rampa de la Mihai Bravu, pentru toate deşeurile din judeţ. Fac parte aproape toate UAT-urile, cu excepţia municipiului Tulcea, care are SC Servicii Publice şi care va folosi, din această structură, doar rampa de la Mihai Bravu”, spunea atunci Ştefan Ilie, preşedintele PNL Tulcea, într-o conferinţă de presă.

Tot atunci, Ştefan Ilie aprecia că subvenţiile acordate din bugetul municipiului Tulcea ar trebui regândite şi în felul acesta s-ar schimba întreaga filozofie de construcţie a bugetului iar presiunea asupra cetăţeanului ar putea să scadă.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că Guvernul actual va întocmi proiectul de buget pentru anul 2021, dar preferă ca legea bugetului de stat să fie votată de către noul Parlament, ales în urma scrutinului ce va avea loc în 6 decembrie.

Potrivit premierului, bugetul pentru anul 2021 are şanse să fie votat până la sfârşitul anului, dacă noul Parlament care va rezulta în urma alegerilor din 6 decembrie va fi convocat între sărbătorile de iarnă.