Sistemul de salubritate din municipiul Tulcea a fost modernizat în ultimul deceniu, dar păstrează şi reminescenţe din vremurile comuniste. În mai multe blocuri din municipiu, locatarii folosesc în continuare ghenele de gunoi, adică aruncă de la etaje deşeurile prin tubulatura care străbate imobilul pe înălţime şi nu toţi vor să renunţe la acestea.

Chiar dacă sunt o soluţie comodă pentru locatari, ghenele de gunoi au şi dezavantaje: împrăştie un miros greu de suportat în casa scării şi îngreunează colectarea selectivă a deşeurilor. În plus, o directivă europeană ne obligă să renunţăm, până în 2025, la ghenele de gunoi cu tubulatură, amplasate la parterul blocurilor.

Consilierul local USR Tatiana Haliţ a primit mai multe solicitări ale tulcenilor care vor să scape de aceste ghene de gunoi şi a prezentat situaţia în cadrul şedinţei de Consiliu Local, acolo unde a cerut un punct de vedere al administraţiei.

„Avem 11 scări de bloc cu ghene de gunoi în interior, iar în multe dintre ele locatarii nu le mai doresc. Eu vreau să vă întreb dacă aveţi de gând ca într-un anumit termen, poate de câţiva ani, să anulaţi aceste ghene. Directivele UE ne cer să terminăm cu acestea. În Bucureşti până în 2025 vor fi închise toate ghenele de la blocuri şi mai avem exemplul Primăriei Craiova care anul trecut în luna februarie a desfiinţat toate ghenele de acest fel. Militez pentru acest lucru, deoarece Primăria şi Serviciile Publice promovează foarte mult faptul că suntem pentru colectarea selectivă”, a declarat Tatiana Haliţ.

Primarul Ştefan Ilie cunoaşte situaţia, însă atrage atenţia că legea nu permite desfiinţarea acestor ghene dacă nu sunt de acord toţi proprietarii.

„Personal, nici eu nu vreau aceste ghene, pe care le consider arhaice, insalubre şi nedemne de un oraş european. În urma reclamaţiilor primite de la cetăţeni, am încercat să găsim soluţia pentru a le desfiinţa. Acest lucru se face doar prin voinţa locatarilor, căci aşa este legislaţia care le mai permite până în 2025. Ne-am deplasat la faţa locului şi ne-am întâlnit cu preşedintele Asociaţiei 28. Au participat mai mulţi proprietari, iar unul dintre cei care era acolo nu şi-a dorit desfiinţarea şi a început să ţipe că sunt persoane în vârstă, că s-au obişnuit aşa, că ei fac curăţenie şi că ne vor acţiona în instanţă. Le-am explicat că pentru a putea desfiinţa ghenele, schimbarea destinaţiei proprietăţii comune este permisă numai dacă nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari, dacă se face un acord scris al proprietarilor în condominiu, respectiv încetarea destinaţiei de folosinţă comună. Urmărim grupul de lucru pe care îl face asociaţia respectivă şi încercăm să îi determinăm, deocamdată, pe cetăţeni, explicându-le motivele de igienă. Nu îi putem obliga, pentru că locul prin care se duce gunoiul este un bun comun al tuturor. Sunt oraşe unde au dispărut demult, pentru că autorităţile au convins oamenii”, a precizat Ştefan Ilie.

Întrebat fiind de consilierul Tatiana Haliţ ce mesaj le vor transmite cetăţenilor în cauză, edilul a spus faptul că este necesar ca locatarii să reclame de fiecare dată când sesizează mizerie, pentru ca asociaţia să primească amenzi.

„Îmi pare rău că locuiesc (locatarii care vor desfiinţarea ghenelor interioare – n.r.) acolo şi trebuie să reclame de fiecare dată când este mizerie, pentru a aplica o amendă tuturor, iar în felul acesta asociaţia fiind sufocată de amenzi va fi nevoită să renunţe înainte de termenul la care impune legea”, a transmis Ştefan Ilie.

Primarul a dat şi exemplul unei alte asociaţii, unde iniţial locatarii au fost de acord cu închiderea uşilor spre ghene, însă a doua zi s-au certat şi au permis din nou accesul.

„La Asociaţia 19 ne-am întâlnit, oamenii au fost de acord şi s-au închis uşile ghenelor de gunoi, însă a doua zi s-au certat şi au dat drumul. Lucrul acesta s-a întâmplat foarte des”, a spus Ştefan Ilie.

Până în 2025 toate ghenele de gunoi de pe raza municipiu-lui Tulcea vor trebui desfiinţate, iar populaţia va fi obligată de depună deşeurile în locurile special amenajate pentru colectare cu recipiente separate pentru fiecare tip de deşeu: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă şi deşeuri menajere nereciclabile.

Dat fiind faptul că prin folosirea ghenelor din blocuri, adică a toboganelor de gunoi, este imposibilă colectarea selectivă a deşeurilor, mai multe oraşe din ţară au început să le elimine.