De când se ştie este pescar, meserie pe care a început s-o practice de mic copil, dar din octombrie va ocupa fotoliul de primar al comunei Sfântu Gheorghe. Este vorba despre Claudiu-Dragoş Cladiade care a candidat din partea Partidului Naţional Liberal (PNL). În vârstă de 49 de ani, acesta este căsătorit şi are doi copii. Pe lângă meseria de pescar, acesta a fost o vreme şi pădurar. De asemenea, deţine şi o pensiune în Sfântu Gheorghe, acolo unde turismul este principala ocupaţie a cetăţenilor, în proporţie de 80%.

Comunicarea a fost cheia prin care a reuşit să convingă cetăţenii că este potrivit pentru funcţia de edil al comunei din Delta Dunării, ne spune Claudiu-Dragoş Cladiade.

„Nu am făcut politică şi nu am fost în niciun partid până acum. La îndrumarea cetăţenilor din Sfântu Gheorghe am candidat. Doresc să realizez lucruri frumoase în Sfântu Gheorghe şi să rămână ceva concret după aceşti patru ani. Prin comunicare am reuşit să câştig încrederea cetăţenilor şi să le deschid mintea. Le-am arătat ce se putea face şi nu s-a făcut şi ce putem realiza în viitor pentru comunitate şi pentru copiii noştri. Noi îmbătrânim şi trebuie să le lăsăm ceva în urmă. Sunt şi am fost pescar de mic şi voi pescui până voi intra în funcţia de primar. Pe lângă meseria de pescar, am fost şi pădurar şi deţin şi o pensiune”, ne-a declarat primarul ales al comunei Sfântu Gheorghe, Claudiu-Dragoş Cladiade .

Viitorul primar nu vrea să aducă modificări care ar putea umbri conceptul tradiţional al comunei, dar îşi doreşte să aducă un plus de valoare localităţii prin proiectele sale.

„Aş vrea ca localitatea să rămână exact aşa cum este, un loc de care ne aducem aminte de copilărie cu nostalgie. Dorim să fie un loc tradiţional. Nu vrem să punem pavele sau betoane. Ne dorim să continuăm miniportul existent către mare. De asemenea, avem şi alte proiecte mai mici. Ne interesează să aducem străzile la gloria de altădată, adică  să le aranjăm, să punem flori pe marginea drumului. Ne dorim să facem satul plăcut pentru turişti, deoarece trăim 80% dintre noi din turism. Din câte am înţeles, actualul primar a renunţat la toate proiectele pe care le-a avut şi nu înţeleg de ce. Îmi doresc să le preiau şi aş fi bucuros, deoarece am pierde nişte bani în caz contrar. Nu ne interesează cine a accesat aceşti bani, ci ne dorim să-i fie bine localităţii. Am înţeles că s-au făcut nişte studii de fezabilitate de vreo 6-7 ani pentru o pistă de biciclete, iar primarul actual a renunţat la acest proiect în urmă cu o lună. Motivele pentru care a renunţat nu le cunosc. Orice investiţie în Sfântu Gheorghe este benefică comunităţii”, ne-a spus primarul ales.

Totodată, acesta a remarcat lipsa turiştilor din comuna din inima Deltei şi îşi doreşte să schimbe situaţia existentă şi să atragă cât mai mulţi vizitatori în localitate. Potrivit primarului ales, problema a început să ia amploare încă din 2019.

„Pentru comunitatea din Sfântu Gheorghe o mare problemă o reprezintă lipsa turiştilor. Din ce în ce mai puţini turişti ne vizitează în Deltă. Când voi fi primar, o să chem persoanele interesate, firmele, pentru a putea analiza ce ne lipseşte sau ce putem face ca să aducem cât mai mulţi turişti în Sfântu Gheorghe. Cred că această problemă persistă din 2019. Nu s-a mai investit de 20 de ani în comuna noastră. Celelalte localităţi s-au mai dezvoltat, dar noi nu. Primarul actual nu a făcut turism, iar noi trăim din acest domeniu de activitate. Aproape 80% dintre localnici trăiesc din turism, iar 20% fac şi alte activităţi, precum pescuit, creşterea animalelor”, a adăugat Claudiu-Dragoş Cladiade.

Din punct de vedere al infrastructurii sanitare, comuna nu o duce deloc bine. Singurul medic de familie vine din Sulina o dată pe săptămână sau uneori chiar la două sau trei săptămâni. Este o problemă care îi îngrijorează atât pe cetăţeni, cât şi pe noul primar care odată cu preluarea mandatului speră să rezolve această problemă de o importanţă deosebită.

„Noi, în Sfântu Gheorghe avem un medic de familie din oraşul Sulina, doctorul Armeanu, care vine o dată pe săptămână sau uneori la două, trei săptămâni pentru consult sau prescripţie medicală etc. Avem copii mici, bătrâni dar şi noi, cei între vârste care mai suntem în acest colţ uitat de autorităţi, dorim să trăim normal ca toţi ceilalţi. Mai mult, acum două luni am pierdut şi farmacistul satului, care a decedat în urma unui infarct. Acum cumpărăm medicamente din Tulcea. Suntem foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte partea medicală şi nu numai. Am întrebat doctori, farmacişti, Colegiul Medicilor, secretar de stat în acest domeniu şi nimeni nu-mi dă un răspuns pozitiv. Bineînţeles, un dezavantaj îl constituie poziţia în care sunt acum până voi intra în funcţia de primar, dar din căutările mele reiese că este foarte greu”, menţionează Claudiu-Dragoş Cladiade.

Claudiu-Dragoş Cladiade a candidat din partea Partidului Naţional Liberal (PNL) şi a reuşit să câştige Primăria comunei Sfântu Gheorghe cu 59,11% din voturi, obţinând de la cetăţeni un număr de 318 voturi.

Conform recensământului efectuat în 2021, populaţia comunei Sfântu Gheorghe se ridică la 639 de locuitori.