Primăria din comuna tulceană Baia se confruntă cu probleme financiare grave, cu datorii acumulate de peste 2,6 milioane de lei.

Aceste nereguli au fost descoperite de noul primar al comunei Baia, Liliana Marinescu, imediat după alegeri.

Guvernul a alocat recent 53,4 milioane de lei primăriilor tulcene pentru a-şi continua investiţiile începute. Primăriei Baia i s-au alocat doar un milion de lei, bani ce se vor duce automat în achitarea unei mici părţi din datorie.

„Nu ne sunt de ajuns aceşti bani, deoarece eu am preluat o primărie cu peste 26 de miliarde de lei vechi datorii şi cu o grămadă de proiecte pentru care se dau banii înapoi, deoarece nu au fost implementate. A fost un management defectuos pe partea aceasta. De exemplu, pentru proiectele  câştigate şi neimplementate, precum sunt Căminul Caugagia şi Căminul Ceamurlia de Sus, trebuie să dăm banii înapoi. Din cauza managementului defectuos, primăria a suportat din bugetul local peste 7 miliarde de lei vechi, bani din impozite şi taxe ale oamenilor. În loc ca banii să fie redirecţionaţi pentru dezvoltare sau pentru ajutorarea populaţiei, noi îi dăm înapoi. Ne lăudăm că facem proiecte, dar nu le ducem până la capăt. Astfel ajungem să plătim din bugetul local proiectele care ar trebui finanţate cu bani europeni. Acesta este principalul motiv pentru care avem această gaură imensă. De asemenea, Primăria Baia are datorii la gunoi de peste 6 miliarde de lei vechi. Aici intervine tot o gestionare proastă şi un management defectuos”, ne-a declarat primarul comunei Baia, Liliana Marinescu.

Povara va cădea pe cetăţeni, deoarece Primăria nu încasează bani decât din taxe şi impozite locale şi din sume alocate de Consiliul Judeţean, mult prea puţini pentru a acoperi datoria.

„Greutatea va cădea tot pe cârca oamenilor. Bani avem doar din taxe şi impozite locale şi din alocările de sume care ni se dau de la Consiliu. De aceea am spus că nu sunt suficienţi. Într-adevăr niciodată nu a primit Baia suma aceasta atât de mare, de un milion de lei. Dacă nu ne-am fi aflat în situaţia aceasta ar fi fost genial. Eu când am preluat mandatul aveam 17.000 lei în cont şi datorii de 26 miliarde de lei vechi. Nu avem ce să facem, ne-am înhămat la drum şi trebuie să o scoatem la capăt până la final”, ne-a spus primarul comunei Baia.

Două mari proiecte au fost depuse luna trecută de noua administraţie. Unul dintre proiecte vizează eficientizarea energetică cu implementarea unui nou sistem de leduri, astfel încât consumul de energie să fie diminuat în satul Ceamurlia de Sus, Caugagia şi dintr-o porţiune din Camena.

„Atunci când ai un conducător bun lucrurile merg bine, iar atunci când implicarea este minimă ajung să fie aşa cum le-am găsit eu la Primăria Baia. Ca şi activitate şi iniţiativă nouă am reorganizat fiecare departament în parte. Am reuşit, prin hotărâre de Consiliu Local, să înfiinţăm postul de administrator public. Am ales un băiat foarte gospodar, care mă va ajuta foarte mult în implementarea proiectelor pe care mi le-am propus. Am depus două proiecte, unul pe iluminat public şi unul pe construirea unui after school. Vin cu o experienţă din privat şi din domeniul fondurilor europene şi cred că acest aspect mă ajută foarte mult. Toată treaba este despre atragerea de fonduri. Dacă facem proiecte cu fonduri europene, dar le plătim din bugetul local nu este în regulă deloc. Eficientizarea energetică cu implementarea unui nou sistem de leduri, astfel încât consumul de energie să fie diminuat, se va realiza în satul Ceamurlia de Sus, Caugagia şi dintr-un sfert din Camena”, ne-a declarat Liliana Marinescu.

De asemenea, înfiinţarea unui after school, unde copiii îşi vor putea face temele şi vor desfăşura activităţi recreative şi sportive, este la un pas de a deveni realitate.

„Un alt proiect vizează construirea unui centru destinat desfăşurării activităţilor sportive şi şcolare. Vom desfăşura împreună cu tinerii activităţi legate de after school, unde îşi vor putea face temele. De asemenea, vom realiza şi un centru sportiv unde vom face o piscină şi săli destinate activităţilor sportive, precum dansuri, balet, kempo, tot felul de activităţi care implică mişcare. Nu a existat niciodată o piscină la Baia sau o iniţiativă legată de realizarea unui after school, astfel încât copiii să-şi poată face temele într-un astfel de centru”, spune edilul.

De la începutul anului viitor, elevii de clasa a IV-a vor intra în programul pilot, în care se intenţionează ca cei mici să rămână la şcoală după cursuri, până la ora 16.00, pentru a fi ajutaţi de profesorii de română, matematică, dar şi de o limbă străină să-şi facă temele. Astfel, cei mici vor lua contact cu profesorii pentru ca trecerea de la ciclul primar la gimnazial să fie mult mai uşor. De asemenea, prin acest proiect se doreşte oferirea unui răgaz părinţilor care-şi ajută copiii la teme.

„Din ianuarie 2025 demarăm un program pilot cu elevii de clasa a IV-a din cadrul şcolii noastre. Începând cu ora 12.30 vor sta la şcoală zilnic până la ora 16.00 şi-şi vor face temele la toate materiile. Vor avea contact cu profesori de română, matematică şi o limbă străină, astfel încât trecerea de la clasa a IV-a la a V-a să nu fie un şoc pentru ei. Sunt învăţaţi numai cu învăţătorul şi prin acest program pilot ne dorim ca trecerea lor să fie mai uşoară, pentru a vedea cum este interacţiunea cu un profesor. Îi ajută şi din punct de vedere psihologic, dar şi din punct de vedere a capacitării mai bune a timpului. Plus că fiecare părinte scapă de grija lecţiilor cu copiii de clasa a IV-a, deoarece acestea vor fi efectuate la şcoală”, menţionează noul primar al comunei Baia.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.