Amenajarea agricolă Carasuhat a fost declarată zonă de protecţie pentru resursele acvatice vii. Măsura a fost aprobată oficial şi anunţată, luni, de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. La propunerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), decizia vine ca un răspuns în faţa unei situaţii critice. Mai precis 2.500 de hectare din Delta Dunării erau în pericol de a fi secate, în urma unei hotărâri judecătoreşti din decembrie 2024, care risca să transforme zona Carasuhat într-o regiune destinată agriculturii intensive.

„Prin ordinul de prohibiţie, la propunerea ARBDD, amenajarea agricolă Carusuhat, pe întreaga suprafaţă acoperită de luciul de apă, a fost declarată zonă de protecţie a resurselor acvatice vii. De asemenea, sunt interzise lucrările de construcţii hidrotehnice şi de amenajare în respectivele zone, bineînţeles cu câteva excepţii în ceea ce priveşte întreţinerea unor infrastructuri existente sau pentru cele care sunt declarate ca fiind de siguranţă naţională”, ne-a declarat guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete.

O parte din terenul inundat după ruperea digului aparţine Consiliului Judeţean Tulcea, iar acesta este concesionat unor operatori agricoli care, probabil, vor trebui să fie despăgubiţi.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.