Primăria Tulcea a semnat ieri contractul pentru proiectare tehnică şi execuţie pentru 12 kilometri de străzi din municipiu.

Proiectul are o valoare de 34.797.741,77 lei, o durată de 3 luni pentru proiectul tehnic şi 36 de luni pentru execuţie, iar câştigătorul licitaţiei este societatea Autoprima Serv SRL din Constanţa.

În cadrul proiectului vor fi reabilitate străzile Păcii, Gavrilov Corneliu, I.L. Caragiale, Alexandru cel Bun, Dumitru Ivanov, Forestierului, Plugarilor şi Militari.

„S-a semnat contractul pentru proiectare şi execuţie pentru trasee auto care prevede reabilitarea mai multor străzi din municipiul Tulcea. Este o reabilitare complexă, de aceea lucrurile întârzie şi provoacă o stare de nerăbdare printre cetăţeni, pentru că abordăm strada cu toate nevoile ei. Este vorba de nevoi privind apele pluviale, canalizare, alimentare cu apă, canalizaţie. Printre străzile importante pentru care astăzi se semnează contractul se află Păcii, Forestierului, Corneliu Gavrilov pe care oamenii le solicită de foarte mult timp pentru a fi reabilitate, dar ei nu ştiu că acest lucru nu înseamnă doar asfaltare sau înlocuirea pietrei cubice, ci rezolvarea tuturor problemelor din subteran. Cetăţeanul îşi doreşte să vadă mâine asfaltul acolo şi să nu mai treacă prin gropi, dar dacă am face doar asta ne-am bate joc de  bani”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Pe strada Corneliu Gavrilov se află  o conductă de alimentare cu apă unde frecvent apar probleme, însă acestea vor fi rezolvate în cadrul proiectului, susţine edilul.

„Pe strada Corneliu Gavrilov se află  o conductă de alimentare cu apă care nu este de mult făcută, de vreo 5-7 ani, dar care a fost executată de mântuială, pentru că în fiecare zi, din cauza traficului se rupe. Nu a fost pusă o conductă aşa cum trebuia să fie, iar oamenii rămân fără apă acolo. Semnarea contractului va rezolva şi aceste probleme, iar oamenii ne vor înjura pentru că lucrările nu vor însemna venirea unui utilaj pentru asfaltare şi finalizarea într-o săptămână. Lucrările înseamnă oprirea circulaţiei, săpături, praf, depistarea tuturor conductelor vechi şi înlocuirea lor cu unele noi şi apoi asfaltare şi trotuare. Dacă nu le facem aşa înseamnă că eu ca primar stau degeaba la primărie şi nu fac altceva decât să cârpesc. Mi-ar fi fost foarte uşor să pun nişte asfalt ca să “iau” ochii oamenilor”, a spus Ştefan Ilie.

Cu finanţare europeană se va realiza reabilitarea străzilor Babadag, Isaccei, Eternităţii şi Mahmudiei, pe un total de 7 kilometri.

„Mai avem un pachet de străzi în execuţie la care acum se lucrează la proiectare, care implică străzi precum Mahmudiei şi Eternităţii, care este mult mai avansat în sensul că apreciem că anul acesta vor începe lucrările după ce vom emite autorizaţia de construire”, a menţionat Ştefan Ilie.

Unul dintre proiectele care va fi finanţat din banii accesaţi de Primărie printr-un împrumut cuprinde un pachet de străzi în suprafaţă totală de 12 km.

„În următoarele două săptămâni vom semna probabil pentru un alt contract, pentru străzile din Vest, care cuprind străzi foarte importante şi grele ale oraşului cum ar fi Bucovinei sau Victoriei, care au piatră cubică şi vor fi re-abilitate cu tot ce înseamnă conductele din subteran”, a spus Ştefan Ilie.

Prin Programul Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny” se va face reabilitarea unui pachet de străzi pe o suprafaţă de 16 kilometri.

„Am mai obţinut finanţare pe programul <<Anghel Saligny>> pentru încă două proiecte de execuţie pentru reabilitarea străzilor, dar va mai dura pentru că suntem în contractare. Am fost publicaţi în Monitorul Oficial însă trebuie să trimitem toate documentele în vederea semnării contractului. Documentele care ne întârzie cel mai mult sunt cele legate de intabularea acestor străzi unde de-a lungul timpului unii şi-au extins proprietăţile în străzi. Lucrăm la studiul de fezabilitate, le trimitem, apoi semnăm contracte şi probabil licitaţiile pentru proiectare şi execuţie vor avea loc mai mult ca sigur anul viitor. Sunt cuprinse străzi importante precum strada Viticulturii”, a explicat Ştefan Ilie.

Prin Programul Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny” se va face reabilitarea unui pachet de străzi pe o suprafaţă de 16 km: 9 Mai, Silvestru, Pictor Al Ciucurencu, Pescarilor, Şcoalei, Prudenţei, Dianei, Malcoci, Salcâmilor, Zimbrului, Agricultori, Elena Doamna, Călugăreni, Rozmarin, Aleea Mugurel, Aleea Păunului, Miron Costin, Aleea Miron Costin, Aleea Războieni, Gazelei, Energiei, Horia, Cloşca, Crişan, Câmpului, Aleea Cristina, Aleea Meduzei, Pinului, Chiparosului, Socului, Al. Sulfinei, Viticulturii, Mahmudiei (tronson), Vărărie Baltă, Taberei, Rogozului, Racului.

Tot pe Programul Naţional de Investiţii este prinsă reabilitarea a 8 km de străzi din zona Est: 24 Ianuarie, Cuza Vodă, Armeană, Concordiei – Tr. 1, Str. Concordiei – Tr. 2, Gloriei, Avram Iancu, Str. Sălciilor, Mihai Viteazu tr 1, Mihai Viteazu Tr 2, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Bălcescu, Str. George Georgescu, Plugarilor (tronson), Primăverii, Str. Prislav.