Pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Tulcea, administraţia locală a lansat un chestionar pe tema modului în care tulcenii se deplasează ori ar dori să se deplaseze prin oraş.

Municipalitatea cere sprijinul tulcenilor şi lansează o consultare publică pentru a găsi cele mai bune soluţii de dezvoltare a oraşului. În vederea stabilirii celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea municipiului, este necesară identificarea tiparelor de deplasare şi a nevoilor de mobilitate ale locuitorilor.

În acest demers este nevoie de sprijinul şi implicarea tulcenilor, care sunt rugaţi de municipalitate să completeze un chestionar, cu o durată de aproximativ 8 minute, în vederea atingerii obiectivelor propuse.

„Acesta este un demers foarte important pentru viitorul oraşului, pentru care avem nevoie de cooperarea dumneavoastră constantă, deoarece PUG nu se poate realiza decât cu implicarea cetăţenilor”, precizează municipalitatea.

În cadrul chestionarului nu sunt solicitate informaţii cu caracter personal, acesta se trimite anonim, întrebările, în mare parte, fiind legate de modul în care tulcenii obişnuiesc să se deplaseze în oraş, de cât de mulţumiţi sunt de mijloacele de transport în comun şi de cât de des folosesc autoturismul personal pentru deplasare.

„Răspunsurile sunt confidenţiale, iar chestionarul anonim, cu precizarea că valabilitatea studiului depinde de sinceritatea dvs. Concluziile vor fi publice”, precizează Primăria Tulcea.

Concret, tulcenii trebuie să răspundă la mai multe întrebări privind mobilitatea urbană, cu detalii despre numărul de autoturisme din fiecare gospodărie, locul de muncă, educaţia, dar şi a modalităţilor de deplasare.

Rezultatele chestionarului vor fi luate în considerare de echipa de specialişti urbanişti responsabilă cu actualizarea Planului Urbanistic General.

Evaluarea situaţiei reale din punct de vedere urbanistic cuprinde peste 15 studii de fundamentare, de aceea, va fi nevoie de implicarea constantă a tulcenilor. În acest scop, a fost creată o platformă dedicată elaborării PUG: https://pug.primariatulcea.ro/.

Planul Urbanistic General al Municipiului Tulcea este elaborat de un consorţiu de profesionişti, în care un rol central îl are cea mai prestigioasă entitate românească în domeniu – Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – Bucureşti.

Planul Urbanistic General (PUG) este cel mai important instrument de reglementare a dezvoltării urbane. PUG menţine ordinea în domeniul construcţiilor şi previne situaţiile ce pot duce la disconfort, aglomerare, haos urbanistic.

Actualizarea Planului Urbanistic trebuia realizată de foarte mult timp – ultimul PUG al Municipiului Tulcea datează din 1996, deşi legea prevede reînnoirea acestuia cel puţin o dată la 10 ani.